olja in, avfetta

Fotograf/bild: Cuisine Facile

olja in, avfetta

(1. olja in, fetta in, infetta, smörja in med olja 2. avfetta, avfettning, Så avfettas buljonger, såser, steksky, soppor)

Engelsk översättning 1. grease, smear 2. degrease

Fransk översättning 1. graisser, huiler 2. dégraisser

Italiensk översättning 1. ingrassare 2. sgrassare

Tysk översättning 1. ölen, einfetten 2. entfetten

Spansk översättning 1. engrasar 2. desengrase

Olja in, fetta in (fr. graisser, huiler) = smörja något med olja eller annat fett, till exempel en stekpanna eller en köttbit.

Avfetta (fr. dégraisser) = ta bort fett. Avfettning kan avse att skära bort hudfett och annan ansamlad fettmassa, eller att ta bort fett i en vätska. Ibland vill man ta tillvara på fettet, som när man skummar av grädden från stillastående råmjölk. I andra fall vill man bli av med fettet i buljonger, såser, steksky och soppor. Avsikten är att renodla smakerna i anrättningen, fettet vill man bli av med. När en fettrik vätska får stå en stund flyter fettet upp till ytan och kan tas bort. Ibland sägs att man "skummar av", men detta begrepp avser egentligen när man tar bort uppflytande partiklar i kokande vätska (läs mer > Skum, skumma av).

SÅ AVFETTAR MAN

Avfetta kan man göra på två sätt.

  • Stillastående vätska: När fettet flutit upp till ytan på en stillastående vätska, skedas fettet bort. Luta lite på kärlet så ansamlas fettet på ena sidan, vilket gör borttagandet lite lättare. I stället för sked kan en pipett användas (läs mer > Stekpipett). Det allra sista fettet kan man få bort genom att dra remsor av hushållspapper över ytan. Fett i stekpannor och långpannor kan helt enkelt hällas bort för att komma åt smakämnena i botten (läs mer > deglasera).
  • Kylskåpskall vätska: Ställ in vätskan i kylskåpet. Då flyter fettet upp till ytan och stelnar efter en timme eller så. Sedan är det bara att lyfta bort fettkakan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

deglasera

skum, skumma av

Stekpipett

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj