Rapsolja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rapsolja

(1. raps 2. rapsolja)

Latin: Oleum brassica napus var. oleifera

Engelsk översättning 1. rape 2. rapeseed oil, canola oil

Fransk översättning 1. colza 2. huile de colza

Italiensk översättning 1. colza 22 olio di colza

Tysk översättning 1. Raps 2. Rapsöl

Spansk översättning 1. Colza 2. aceite de colza

Raps är en oljeväxt i släkte kålväxter inom familj korsblommiga växter och nära släkt med senap och kålrot. Det är en meterhög ört med klargula vida blommor. Den odlas som höstraps som blommar i maj och vårraps som blommar i juni. Vårraps är härdig och kräver begränsad gödning jämfört med höstraps, som ger större skörd med högre oljehalt.

Rapsolja utvinns genom kall- eller varmpressning av de svarta små rapsfröna, som innehåller 30-40% fett (läs mer > Kallpressning, varmpressning). Kallpressad är finast och har mörkgul färg. Varmpressad som är billigare, har ljusgul färg. Står det inget på flaskan så är den sannolikt varmpressad.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt -10°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad har låg värmetålighet, sotpunkt ~107°C. Semiraffinerad ~177°C och raffinerad ~210°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Rapsolja smakar olika beroende på rapssort, jordmån, klimat, säsong och hantering (pressmetod). Kallpressad olja är naturligt smakrik med nötig eller blommig smak. Varmpressad har neutral smak. 
  • Alternativ vara: Annan neutral olja, till exempel majsolja.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik, både kall- och varmpressad. 
  • JämförprisMycket lågt oljepris, Varmpressad 15-50 kr/liter, kallpressad 50-100 kr/liter, ibland dyrare eller mycket dyrt. På MatHem hittade vi rapsoljor som kostade 330-659 kr/liter! Ekologisk 75-125 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Majsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~7%. Innehåller ingen kolesterol. Raps innehåller naturligt det giftiga ämnet erukasyra, som genom förädling eliminerats i de odlade sorterna. Mängden nyttig enkelomättat fett har också ökats.

Produktion: Världsproduktion av rapsolja 2014 var 26 miljoner ton, varav Europa 39%, Asien 39% och Nordamerika 15%. Övriga världen 7%. De största producentländerna är Kina med 22% av världens produktion, följt av Kanada 12%, Tyskland 14%, Indien 10%, Frankrike och Japan med vardera 7%. Sverige 116.000 ton (0,4%). Övriga världen 28%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS RAPSOLJA


Raffinerad neutral rapsolja användas till stekning och fritering av mat då maten skall "tala för sig själv". Till bakning, dressing, marinader med mera passar oraffinerad olja bäst. Oljans skiftande smak ger olika karaktär åt maten. En nötig olja kan passa väl i brödbak eller när man bryner (steker) mat. Blommiga oljor passar väl som smaksättare i sallader eller till marinering av frukt med lite honung. Rapsolja används flitigt i margarin. Användas också som fordons- och lysbränsle, hydraulolja och sågkedjeolja. Det mjöl som är restprodukt efter pressningen används till djurfoder.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kallpressning, varmpressning

Sotpunkt

Om matoljor

Raffinera

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Rapsolja.nu

Svensk Raps

Recept med Rapsolja

Det finns 368 recept med Rapsolja