Kryddfänkål - fänkålsfrön

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kryddfänkål - fänkålsfrön

(kryddfänkål, fröfänkål, vanlig fänkål, fänkålspollen, trädgårdsfänkål, pepparfänkål, dyvelsträck, asafoetilda, hing)

Latin: Foeniculum vulgare var. sativum, Foenicilium var. vulgare, Foenicilium var. officinale, Foenicilim var. dulce

Engelsk översättning fennel seed, nigella

Fransk översättning graine de fenouil

Italiensk översättning seme del finocchio

Tysk översättning Fenchelsamen

Spansk översättning semilla del hinojo

Fänkålsfrön skördar man från några varianter av "vanlig fänkål" och benämns kryddfänkål. De saknar den karaktäristiska uppsvällda stamknölen som sötfänkål har. Det finns tre variteter som odlas för frönas skull, fröfänkål/vanlig fänkål (F. vulgare), trädgårdsfänkål (F. officinale) och florentinsk fänkål (F. dulce). Fröna lufttorkas. Av fröna pressar man också fänkålsolja. Även bladen som liknar dill kan man använda som krydda. Örten påminner om dill i jätteformat  och blir 1-2 meter hög. Frökryddan är speciellt uppskattad i Indien, Egypten, Mellanöstern och Italien.

  • Smak: Smaken påtagligt söt och lätt pepprig med lakritston, samt höaktig personlighet. Bladen har mildare smak.
  • Alternativ vara: Anis. Tänk på att lakritssmaken är kraftigare.
  • Försäljning/säsong: Blad skördas på sommaren, frön på hösten. Torkade frön finns att köpa året om i butik.
  • Förvaring: Torkade frön förvaras i slutet kärl, torrt och mörkt. Lång hållbarhet. Blad kan frysas.

Fänkålspollen är en lyxvariant framställd av blomställningar modell saffran, som kan användas som krydda. Har man råd kan man köpa sådant pulver i italienska delikatessaffärer, lämpligtvis i Toscana. Förekommer även i Sverige hos kryddspecialister. Intensiv fänkålssmak lätt sötaktig.

Dyvelsträck är en numera bortglömd krydda i Europa. I Indien däremot (= asafoetilda eller hing) används den flitigt i till exempel linsrätter och grönsakscurry. Kryddan utvinns ur fänkålsliknande plantor och kan ersättas med mald fänkålsfrö.


Hälsa
: Liksom många andra kryddfrön har fänkålsfrön antioxidanteffekt och anses ha maglugnande och hostdämpande effekt. Fröna kan ge allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Odla
: Kryddfänkål odlas som blad- eller frökrydda. Den övervintrar sällsynt och bara i södra Sverige varma vintrar. För skörd bör den förodlas. Blad skördas under högsommaren och frön på hösten. Läs mer: Odla fänkålsfrön.


SÅ ANVÄNDS FÄNKÅLSFRÖN

Bladen som har mildare smak än fröna används till att smaksätta sallader och såser. Frökryddan är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till feta rätter som fläskkött, fet fisk, grönsaker, sallad och i soppor. Förekommer också i kryddblandningar t.ex. kinesiska Fem kryddor och i curry, samt som likör och brännvinskrydda i t.ex. Gammal Norrland.

Läs mer

Fänkål, sötfänkål

Curry

Odla fänkålsfrön

Kinesiska Fem krydddor

Recept med Kryddfänkål - fänkålsfrön

Det finns 32 recept med Kryddfänkål - fänkålsfrön