Fläskbog, tjockbringa

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist & fleisch-teilstycke

Fläskbog, tjockbringa

(grisbog, vanlig fläskbog, rimmad fläskbog, helgskinka, bogbladsstek, bogbladskotlett, karrébog, picknickbog, picnicbog, rimmad picknickbog, sekreto, hemlig bringbit, halsbit)

Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen

Engelsk översättning pork blade, pork shoulder, pork breast, picnic. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris

Fransk översättning épaule de porc, george de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris

Italiensk översättning spalla di maiale, punta di petti. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris

Tysk översättning Schweinebug, Schweinschulter, Schweinebrust. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris

Spansk översättning paleta, paletilla de cerdo, hombro de cerdo, secreto. Styckdetaljer se > Spansk styckning gris

Fläskbog och bringa är tillsammans med karrén och framläggen grisens framdel, där bogen utgör överarmen med axelpartiet och bringan av främre tjocka revbenen med picknick­bogen. Av bogen får man "bogbladsstek" som omfattar flera muskler. Ej att med fjäderbladsbog av nöt (läs mer > Nötbog, märgpipa).

  • Köttkvalité: Långfibrigt kött med viss mörhet 2 av 5 (läs mer > Möra kött), som kräver lång tillagningstid. Allt fläskkött i butik är generellt sett mört för att det kommer från unga djur (läs mer > Om fläskkött, köttkvalité). Bog och lägg är dock de delar på grisen som arbetar mest och är därmed bindvävsrikare än övrigt kött, vilket kräver längre tillagningstid.
  • Relativ fetthalt: Lågt, cirka 7%, för ansad bog, varav mättat fett 3%. Med svål och fettkappa = högt, cirka 16%, varav mättat fett 3%. Ansad picknickbog mycket låg fetthalt, 4-5%, varav mättat fett 2%. Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
  • Smak: Ganska smakrikt. Viss marmorering (2 av 5). Picknickbog är mindre smakrikt, (ringa marmorering 1 av 5). Läs mer > Om kött.
  • Alternativ vara: Fläskkarré, skinka.
  • Försäljning: Färsk, rimmad eller rökt fläskbog och bringa är sällsynt förekommande i vanliga butiker, men kan köpas hos specialist. Picknickbog är vanligast och i synnerhet färdiglagad i konserv. Bog säljs ibland rimmad med svål och kallas då lite missvisande för "helgskinka". Förekommer också rim-rökt i bit eller skivad. Ibland förekommer spansk secreto från Ibericogrisen (0,5-1,2 kg). Svensk secreto ("hemlig bringbit") kan köpas hos köttspecialist.
  • Jämförpris: Mycket lågt, prisvärt. Butikspris färsk cirka 65 kr/kg (tillagat pris < 100 kr/kg). Skivad, rökt eller marinerad något dyrare. Konserverad färdiglagad cirka 65 kr/kg (private brand) eller runt 100 kr/kg (känt varumärke). Secreto cirka 250-300 kr/kg (tillagat 300-375 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas kallt i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Bogkött kan frysas i 6 månader, picknickbog i 9 månader (läs mer > Frysa och tina kött).


SORTERING BOG
(styckdelar)

När framläggen och karrén avlägsnats från framdelen återstår bog och bringa som separeras. Till skillnad från nötkött skärs vanligtvis inte de olika muskelbitarna i bogen ut var för sig, för att det blir för små köttstycken. Bringan består av tjocka revbenen med bogfläsk och picknickbog som separeras. Se film > Grovstyckning gris.  

  • Fläskbog är grisens axelparti och överarm, som består av ett flertal muskler, ben, svål och fettkappa.
  • Bogbladsstek är fläskbog med ben och utan svålkappa. Den består av flera muskler som omsluter bogbladsbenet. Säljs oftast urbenad och nätad, färsk eller rimmad.
  • Helgstek kallas ibland rimmad fläskbog med svål.
  • Bogbladskotlett = skivad bog med ben (även utan ben).
  • Plattbog är urbenad bogbladsstek med fettsvål.
  • Karrébog förekom förr och är karré plus bog i ett stycke urbenad med svål. I butik kan karrébog förekomma skivat som bogfläsk.
  • Tjocka revbenen (tjockbringan) är den främre delen av revbenen på bringan utan bogfläsk. Läs mer > Revbensspjäll.
  • Ribbad bringa = urbenad bringa.
  • Picknickbog (stavas oftast på engelskt vis = picnic) är ett köttstycke som sitter utanpå de tjocka revbenen i framkant på grisen. Motsvarar "bringspets" på kossan (läs mer > Oxbringa). Enligt Svenskt Kött lär "picnic" komma från att rökt bog är lämplig på utflykter.
  • Hemlig bringbit (grisens hemlighet, halsbit, sekreto från spanskans secreto) är en väl marmorerad smakrik muskel intill revbenens främre del nära halsen. Styckdelen är ett avsmalnande köttstycke som väger cirka 1,2 kilo, är ~1,5 centimeter tjock och 30 centimeter långt. Köttbiten har fått uppmärksamhet i Sverige på finrestauranger. Ordet betyder "hemlig" på spanska, just för att den sällan uppmärksammas. I Sverige kallas den ibland "grisens hemlighet" och bransch­organisationen Svenskt Kött benämner den "halsbit" vilket är lite missvisande eftersom den är från bringan. Kunskapskokboken väljer att kalla den "hemlig bringbit". Särskilt uppmärksammad är styckdelen från världens godaste gris - Ibericogrisen (läs mer > Fläskkött, köttkvalité).
  • Bogfläsk är svål och fettlager (kappan) på bogen. Läs mer > Fläsksida, fläsk.


VIKT, PORTIONSVIKT FLÄSKBOG

Fläskbog väger cirka 2 kilo hel. 5-10% utgörs av "kappan" (svål + fettkappa) och cirka 50% är ben. En bogbladsstek med ben och utan svål väger 1,8-1,9 kilo (utan ben = plattbog).

 

 Normtal   fläskbog

Råvikt

Ben

Kappa

Ätbart

Tillagning

Ätbart

Kött

Portioner

 Hel fläskbog

2000 g

50%

7%

1000 g

-35%

650 g

570 g

4

 Bogbladsstek

1850 g

54%

0%

  850 g

-33%

570 g

570 g

4

 Plattbog

  900 g

  0%

7%

  900 g

-35%

600 g

570 g

4


Portionsberäkning: En fläskbog är lagom för cirka 4 portioner. Beräkna för hel fläskbog med ben och kappa 500 gram råvikt per portion, vilket ger cirka 140 gram tillagad köttvikt. Tillkommer ~20 gram om svål med fett äts. Beräkna för bogbladsstek 460 gram råvikt och för plattbog (urbenad bogbladsstek) liksom för putsad picknickbog 225 gram råvikt per portion.

Näringsberäkning: Fläskbog med svål finns inte i Livsmedelsverkets databas och därmed inte heller i Dietkokbokens databas. För att beräkna näringsvärdet av svål läggs ingrediens "Fläsksvål" och "Fettkappa gris" till i ingredienslistan om svålkappan är avsedd att ätas, exempelvis knaperstekt (se recept > Fläskbog med knaperstekt svål). Svålkappan svarar för runt 1/3-del av bogens energivärde. Läs mer > Näringsberäkning fläsksvål.


SÅ ANVÄNDS BOG


Fläskbogen har svårt att klara sig i konkurrens att bli tillagad, åtminstone i Sverige. Skall man grilla föredras karrén och skall man göra en stek i ugn brukar skinka väljas. Den förtjänar dock ett bättre öde än att bara bli till grytbitar, färs eller att användas till charkprodukter som sylta. Som sådant i och för sig goda anrättningar. Köttet är smakrikare än skinka tack vare rikligare mängd av fett och bindväv och inte så fett som karrén. I tysktalande länder en uppskattad styckdel som stor stek gärna fylld med äpple och torkade aprikoser, bräserad i äppeljuice och rödbestspad.

Bogbladsstek och picknickbog kan tillagas som stek. Utmärkt kött att grilla eller röka "low and slow". Skivad som bogbladskotletter kan den stekas eller grillas, benfri som schnitzel eller användas till rulad. Strimlad passar i wok och grovtärnad i grytor. Köttet kan kokas och serveras med dill-, citron-, eller currysås. Läs mer > Så tillagas fläskbog, bringa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

Nötbog, märgpipa

Om fläskkött, köttkvalité

Om kött

Om prisjämförelser

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Revbensspjäll

Oxbringa

Fläsksida, fläsk

Fläskkarré, grishals

Näringsberäkning fläsksvål

Så tillagas fläskbog, bringa

Grovstyckning gris

Recept med Fläskbog, tjockbringa

Det finns 3 recept med Fläskbog, tjockbringa