Tigerräkor

Tigerräkor

(tigerräkor 1. Svart tigerräka 2. Grön tigerräka 3. Brun tigerräka 4. Japansk tigerräka)

Latin: Penaeus 1. Penaeus monodon 2. Penaeus semisulcatus 3. Penaeus esculentus 4. Marsupenaeus japonicus

Engelsk översättning tiger prawns 1. Giant Black Tiger Prawn 2. Green Tiger Prawn 3. Brown Tiger Prawn 4. Kuruma prawn

Fransk översättning crevette tigrées 1. Crevette géante tigrée 2. 2. Crevette tigrée verte 3. Crevette tigrée brune

Italiensk översättning gamberi tigre 1. gambero gigante indopacificoi 2. gamberi tigre verdi 3. mazzancolla indopacifica, tigre marroni

Tysk översättning Tigergarnelen 1. Schwarze Tigergarnele 2. Grüne Tigergarnele 3. Braune Tigergarnele

Spansk översättning langostinos tigre 1. Langostino tigre negro 2. Langostino tigre verde 3. Langostino tigre marrón

Tigerräkor är biologiskt ett släkte jätteräkor inom ordning Tiofotade kräftdjur. Begreppen tiger och jätte används förr synonymt om stora räkor. Kunskapskokboken använder begreppet "tigerräkor" om arterna i släktet och "jätteräkor" som ett allmänt begrepp för extra stora räkor med en maxlängd på minst 15 cm (utdragen). Står det tigerräkor i ett recept går det lika bra med annan jätteräka vise versa (läs mer > Räkor, jätteräkor). Se recept, klicka på recept till höger om bilden. 

Varianter: Tidigare bestod släktet av 30 arter, varav 27 omklassificerats till nybildade släkten. 14 till släkte Farfantepenaeus (läs mer > Bruna jätteräkor), 5 till släkte Litopenaeus (läs mer > Vita räkor, Vannamei), 7 stycken till släkte Melicertus (läs mer > Kungsräkor) och 1 (art Kuruma) till släkte Marsupenaeus. Den sistnämna är mycket lik brun tigerräka varför vi valt att presentera den i detta avsnitt.

  1. Svart tigerräka (Penaeus monodon) är den största jätteräkan med maxlängd 34 cm. Enstaka ännu större exemplar har fångats. Den är svagt grågrön med svarta tvärgående ränder. Förekommer vild utmed kusterna i Indiska Oceanen till Australien upp till Japan. Särskilt i Sydostasien.
  2. Grön tigerräka (Penaeus semisulcatus) lever vild i samma områden som Svart tigerräka. Den liknar mycket Giant Tiger, men är mindre och har grågrön randning i stället för svart. Maxlängd 18 cm.
  3. Brun tigerräka (Penaeus esculentus) lever utmed Austaliens norra kust och öar norr därom. Den är mindre än svart och grön tigerräka, färgen är grönbeige med bruna tvärränder. Maxlängd 15 cm.
  4. Japansk tigerräka, Kuruma praw (Marsupenaeus japonicus f.d. Penaeus) är en brunspräcklig jätteräka mycket lik brun tigerräka. Lever i större delen av Asiens varmare vatten, från Japan i norr till Australiens nordkust i söder till Östafrika i väster ner till Madagaskar. Den har också letat sig in i Medelhavet. Fiskas extensivt (omfattande). Maxlängd 19 cm med högsta vikt 80 gram.

Sverige: Tigerräkor gjorde sin entré i svenska butiker i slutet av 1900-talet. Dessförinnan förekom gambas och scampi till och från i butik. På grund av utrotningshot och miljöproblem har andra jätteräkor särskilt arten Vannamei blivit vanligast i svenska butiker numera. Läs mer > Vita jätteräkor, Vannamei.

  • Köttkvalité: Fast kött med tuggmotstånd.
  • Smak: Fin skaldjurssmak. Olika räkor smakar likartat, åtminstone är det svårt att skilja dem åt.
  • Alternativ vara: Certifierade jätteräkor eller vanliga nordhavsräkor.
  • Försäljning: Tigerräkor säljs sällsynt av miljöskäl. I handeln förekommer främst frysta vannamei med eller utan skal.
  • Jämförpris: Från medel till mycket högt. Jätteräkor ätbart pris 250-700 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras kallt i kylskåp. Hållbar några dagar. Kan frysas i tre månader.

Hälsa: Räkor är liksom andra skaldjur generellt hälsosam, mager föda (111 Kcal/100g). Odlade räkor utsätts dock för stora mängder föroreningar och antibiotika. Vildfångade är att föredra framför odlade.


Fiske, odling, miljöTigerräkor säljs vildfångade och odlade. De vilda fiskas med bottentrål som skadar bottnarna och bottenlevande organismer. Bifångster av sköldpaddor och andra djur är också hög. Utfiskning sker bland annat utanför Afrikas Atlantkust vilket medför att lokalbefolkningen fått försämrade levnadsvillkor. Odling sker till exempel i mangrove­träsk som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Tigerräkor är mer svårodlade än andra jätteräkor och känsliga för virus. Ynglens överlevnad är låg (20-30%). De utsätts för antibiotika och lever ofta i förorenade miljöer av kemikalier. Märkning och information av tropiska räkor är ofta bristfällig (läs mer > Odlade räkor).

WWF rekommendation: Köp generellt inte tropiska tigerräkor. Fråga i stället efter certifierade jätteräkor.



SÅ ANVÄNDS TROPISKA JÄTTERÄKOR

Tigerräkor används ofta i asiatiska rätter. Räkorna är goda i sallader, soppor, grytor, eller stekta, grillade, wokade och friterade. Råa räkor är svåra att skala, utan behöver först tillagas. Tillagas kort stund, längre tid ger gummiartad konsistens. Se recept, klicka på "recept" under bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Hotade fiskar och skaldjur (})

Räkor, jätteräkor

Vita jätteräkor, Vannamei

Högt och lågt jämförpris

Odlade räkor

Kungsräkor

Bruna jätteräkor

Matbiologi räkor

Film: Firecracker Shrimp

Recept med Tigerräkor

Det finns 30 recept med Tigerräkor