Om cider

Om cider

(äppelcider, äppelvin, päroncider, päronvin)

Cider är jäst juice av äpple eller päron, och benämns äppelcider eller päroncider. Andelen juice i drycken skall överstiga 50% för att få kallas cider.

Cider har en alkoholhalt av 2,25-12 volymprocent. Det finns även "alkoholfri" cider som i Sverige får innehålla max 0,5% alkohol. Ju torrare cider desto högre alkoholhalt är en tumregel.

Cider får endast innehålla jäst eller ojäst fruktjuice, vatten, socker, tillåtna livsmedelstillsatser och naturliga aromämnen. Cider får smaksättas, men detta skall framgå på etiketten. Cider får kolsyras.

Detta gäller i Sverige. Några gemensamma EU-regler finns inte. I England måste andelen äpple vara minst 75 procent och resten päron, medan man i Frankrike kan ha valfri mängd äpple eller päron, men inga tillsatser tillåts. Om det är 100 procent päron kallas drycken poire.

Cider framställs främst i Normandie och i sydvästra England. Det görs helt torr till mycket söt cider. I Frankrike används torr cider ofta i matlagning.

I Sverige uppfattas cider mest som en söt läskedryck, vilket är den cider som svensken histrorikt kännt till. Av någon konstig anledning sorteras cider ihop med öl i Sverige. På senare tid har dock svensken uppmärksammat ciderns mångskiftande smaksammansättning.

AOC-klassad fransk cider, cideraperatifer 2014: Äppelcider: Cornouaille, Pays d´Auge, Pays d´Auge Cambremer ou de Cambremer. Päroncider: Domfront.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj