Kalamata, klassisk grekisk svart oliv

Fotograf/bild: Film: Kens Greek Table, kalamata

Kalamata, klassisk grekisk svart oliv

(Kalamata, klassisk grekisk svart oliv)

Engelsk översättning Kalamata, classic Greek black olive

Fransk översättning Kalamata, olive noire grecque classique

Italiensk översättning Kalamata, classica oliva nera greca

Tysk översättning Kalamata, klassische griechische schwarze Olive

Spansk översättning Kalamata, clásica aceituna negra griega

Kalamata är en odlad grekisk sortvariant av Europeisk oliv (läs mer > Oliver). Olivträdet har fått sitt namn efter kommunen Dimos Kalamata och staden Kalamata belägen på halvön Peloponnesos. Trädet odlas i region Messinien på halvöns sydvästra del, vilket inbegriper Kalamata. Oliven är ursprungsskyddad av EU (läs mer > Ursprungsskydd EU). Den odlas även på annat håll bland annat i Nordafrika, USA och Australien. Inom EU benämnd "kalamonoliver". Se  recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Frukten är en ganska stor mörkbrun eller lila-svart oliv. Den är långsträckt, mandelformad. Mogen eller halvmogen frukt handplockas, fermenteras och läggs in i vinäger eller olja. Säljs med eller utan kärna, ibland fylld då vanligen med fetaost. Läs mer > Oliver.

Kommentar: Många "svarta" oliver i handeln är gröna oliver som färgats med kemikalier (E579 Ferrolaktat, ett salt av mjölksyra). Smaken är ganska intetsägande. Vill man ha "äkta" smakrika svarta oliver är kalamata ett gott val.


SÅ ANVÄNDS KALAMATAOLIVER

Kalamataoliver används främst som "bordsoliv" i maträtter och som snacks på samma sätt som andra bordsoliver. I mindre omfattning till matolja för att den inte är särskilt fettrik.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Oliver

Spanska oliver

Ursprungsskydd EU

Lucques, klassisk fransk grön oliv

Recept med Kalamata, klassisk grekisk svart oliv

Det finns 17 recept med Kalamata, klassisk grekisk svart oliv