Mandelolja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mandelolja

(sötmandelolja, bittermandelolja)

Latin: Oleum prunus dulcis dulcis, - amara

Engelsk översättning sweet -, bitter almond oil

Italiensk översättning olio di mandorle, - amaro

Tysk översättning Mandelöl, Bittermandelöl

Spansk översättning aceite de almendras, - amargo

Mandelolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom press­ning av söt- och bittermandel. Sägs bara "mandelolja" avses sötmandelolja.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt -18°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt runt 200°C. Jordnötsolja är värmetålig likvärdig med olivolja. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Sötmandelolja är en ljusgul tunnflytande olja med angenäm nötig smak. Bittermandelolja är en tunn och nästan färglös olja, med tiden gulnande, med starkt doft och brännande smak.
  • Alternativ vara: Persiko- och aprikoskärneolja eller annan smaksättarolja.
  • Försäljning: Sötmandelolja kan förekomma i vanliga butiker, liksom bittermandelarom på flaska. Bittermandelolja finns ibland på apotek.
  • Jämförpris sötmandelolja: Mycket högt oljepris, 500-2000 kr/liter. Omotiverat högt pris.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Bittermandelolja utvinns ur bittermandel och används som smaksättarolja av bakverk med mera. Ett alternativ är olja av aprikos- och persikokärnor vilket används av industrin för att det är en billigare råvara. Oljan och nötterna är giftiga i större mängder. Läs mer > Bittermandel, armellina.

Hälsa/näring: Mandelolja har hög andel omättade/fleromättade fetter (>90%), vilket anses hälsosamt. Bittermandeloljas brännande smak framträder i kontakt med vätska till exempel saliv. Oljan innehåller ämnet amygdalin som tillsammans med vatten utvecklar giftig blåsyra (läs mer > Bittermandel) och skall endast användas droppvis. Oljan kan även vara syntetiskt framställd, med eller utan amygdalin. Används som alternativ till bittermandeln i små doser som smaktill­sats i drycker, godis, marsipan, bakverk och efterrätter.


SÅ ANVÄNDS MANDELOLJA

Mandelolja används vid framställning av marsipan och till kosmetika. Bittermandel används som smaksättare till exempel av skorpor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Sötmandel

Bittermandel, armellina

Diverse nöt- och fröoljor

Om matoljor

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Aprikoser

Recept med Mandelolja

Det finns 5 recept med Mandelolja