Torkade tomater

Fotograf/bild: Film: Allrecipes, dried tomatoes

Torkade tomater

(torkade tomater, soltorkade tomater)

Engelsk översättning dried tomatoes, sun-dried tomatoes

Fransk översättning tomates séchées, tomates séchées au soleil

Italiensk översättning pomodori secchi, pomodori secchi al sole

Tysk översättning getrocknete Tomaten, sonnengetrocknete Tomaten

Spansk översättning tomates secos, tomates secados al sol

Torkade tomater (soltorkade tomater) är tomater som skurits i bitar och som traditionellt läggs på lakan i solen för att torka. "Soltorkad" låter positivt, men solljus skadar aromämnen och pigment. Numera är det vanliga att man torkar tomaterna industriellt. Man använder köttiga tomater med ringa fruktsaft. Se film, klicka på "Allrecipes" under bilden ovan. 

  • Vikt: Torkad cirka 5 gram/styck. Inlagd i olja 7,5 gram/styck.
  • Smak: Koncentrerad tomatsmak med viss beska. Smak av olja och kryddor om inlagd. Använd i större mängder kan lätt metallisk smak slå igenom. Tomater och i synnerhet torkade tomater innehåller rikligt med glutaminsyra vilket gör den till en smakförstärkare. Läs mer > Umami.
  • Alternativ vara: Färska tomater.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik, antingen torra i plastförpackning, eller inlagda i matolja med kryddor. Finns även som lösvikt i delikatessdiskarna.
  • Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris, runt 250 kr/kg (80-375 kr/kg). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Obruten förpackning har mycket lång hållbarhet. Öppnad kan sparas ett par veckor i kylskåp. Hemtorkade tomaters hållbarhet (utan olja) varierar. Ju fuktigare de är, desto snabbare möglar de.

Miljö: När tomaterna torkas mörknar de lätt på grund av oxidation. För att förhindra detta tillsätts små mängder svavel, som ibland ger trist bismak. Ekologiska torkade tomater är osvavlade.

Köpråd: Undvik tomater inlagda i olja. Som regel är inläggningsoljan av låg kvalitet. Blötlägg och lägg i stället själv in torkade tomater i en god olja.

Hemtorkade tomater: Tomater kan torkas i vanlig ugn i 80-90°C. Dela tomaterna i klyftor och torka dem i många timmar tills de är sega och nästan helt torra. Låt luckan stå på glänt för att släppa ut ånga. Kontrollera att de inte blir stenhårda. Sparas i sluten förpackning torrt eller i kylskåp. Alternativt blanda med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor efter behag.


SÅ ANVÄNDS TORKADE TOMATER

Torkade tomater är smakintensiva och används flitigt i Medelhavsländerna i sallader, pastarätter, grytor etcetera som smaksättare, eller helt enkelt som tilltugg eller snacks. Är de för hårda kan de blötläggas i ljummet vatten en timme.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Tomater

Umami - den femte grundsmaken

Högt och lågt jämförpris

Recept med Torkade tomater

Det finns 66 recept med Torkade tomater