Engelsk översättning minced meat dishes

Fransk översättning plats de viande hachée

Italiensk översättning portate di carne tritata

Tysk översättning Hackfleischgerichte

Spansk översättning comida de carne picada

Köttfärs (fr. viande hachée) är kött av ko, kalv, gris, lamm och vilt som hackats eller malts till smet. Läs mer > Om köttfärs. Nötfärs kan ätas rå som "råbiff" eller uppblandad med andra ingredienser kokt, stekt, grillad eller ugnslagad.

  1. Råbiff även kallad tartarbiff (fr. tartare de boeuf) är finmalt rått nötkött utan senor och hinnor och utan annan inblandning, som äts tillsammans med rå äggula, hackad gul lök, olika kryddor och annat. Köttet skall vara nymalt. Säg till i butiken att finmala nötfärs (helst av innanlår) till råbiff. Den färdigförpackade nötfärsen innehåller fett, är för grovmald och inte lika färsk. Råbiff förekommer även halstrad. Se recept. Läs mer > Om råbiff.
  2. Köttbullar (fr. boulettes de viande) är köttfärs blandat med t.ex. ströbröd, ägg och kryddor som sedan formas till runda bullar och som steks i matfett (se recept). Läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar.
  3. Köttfärsbiffar, pannbiff (fr. steak haché) är köttfärs som plattats ut och stekts i matfett. Läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar.
  4. Köttburgare, hamburgare är tillplattade, runda köttfärsbiffar. Hamburgare består av rent nötkött. Det finns även fläskburgare, fiskburgare och vegoburgare. Läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar.
  5. Järpar är långsmala stekta färsbiffar. Järpar tillagas av kalvfärs (kalvjärpar), eller av nötkött och blandfärs (oxjärpar). Järpar kan också namnges efter sin kryddning, t.ex. persiljejärpar. Läs mer > Om järpar.
  6. Kåldolmar (fr. chou farci) är köttfärs blandat med kokt ris, lök, mjölk och kryddor som lindas in i lättkokta vitkålsblad till korttjocka korvar, varefter de bräseras. Se recept > Kåldolmar. Förekommer i många varianter i många länder med ursprung från Turkiet. Läs mer > Om dolmar.
  7. Köttfärs som fyllning förekommer på många sätt, som fyllning i piroger, tacos, pastaknyten, pizza, eller i grönsaker som paprika, squash, tomat, lök och svamp. Dessutom ofta ugnslagad på olika sätt.
  8. Köttfärs i ugn förekommer i riklig variation. Köttfärspaj är uppblandad köttfärs omsluten av eller innesluten i ett deghölje. Köttfärslimpa är färs utan deghölje. Kålpudding är ugnslagad köttfärs varvat med vitkål. Dessutom allehanda gratänger med köttfärs som lasagne och moussaka. Läs mer > Ugnslagade köttfärsrätter.
  9. Kokt färs (fr. quenelles) förekommer i grytor och raguer, som queneller vilket är ovallånga färsbullar vanligen av kalv, kyckling eller fisk (läs mer > Om queneller). I Sverige finns också frikadeller som är små kokta köttbullar (läs mer > Om frikadeller).
  10. Utländska färsklassiker är bland andra mexikanska tacos med köttfärs i majsbröd (läs mer > Tacos), spanska Chili con carne som är kryddstark köttfärsgryta med bönor (se dito recept) och moussaka (se dito recept) som är ugnslagad köttfärsröra blandat med aubergine och ostsås. Lammfärs är speciellt populärt i länderna runt medelhavet och andra länder med stor fåravel (läs mer > Om lammfärsbullar). Köttfärspajer förekommer i olika utländska varianter (läs mer > Om cottage pie med flera).
  11. Köttfärssås är brynt köttfärs blandat med krossade tomater, lök, kryddor m.m. som vanligen serveras till pasta. Läs mer > Pastasås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-10

Läs mer

Om köttfärs

Om råbiff

Om köttbullar, köttfärsbiffar

Om järpar

Om dolmar

Ugnslagade köttfärsrätter

Om fiskqueneller ¤

Om frikadeller

Om lammfärsbullar

Om cottage pie med flera

Film: Tommy Myllymäki lagar Chili con carne

Film: Tommy Myllymäki lagar köttbullar

Film: Tommy Myllymäki lagar grillad entrecote

Recept med Köttfärsrätter

Det finns 19 recept med Köttfärsrätter