Stracchino, crescenza

Stracchino, crescenza

(stracchino & crescenza = italiensk krämig färskost)

Engelsk översättning stracchino & crescenza = Italian cream cheese

Fransk översättning stracchino & crescenza = fromage à la crème italien

Italiensk översättning stracchino & crescenza = formaggio cremoso

Tysk översättning Stracchino & Crescenza = italienischer fen, Weisskäse

Spansk översättning stracchino & crescenza = queso crema italiano

Stracchino och crescenza är två färskostar från norra Italien med samma smak, sötma, färg och konsistens. Stracchino härlett från "stracche" (= trött) för att korna var trötta nedkomna från bergen för att mjölkas. Crescenza från "che cresce" ("den växer").
  • Osttyp: Färskost ("cream cheese") av komjölk (eller buffelmjölk).
  • Ursprung: Lombardiet, Piemonte, Veneto Italien.
  • Tillverkning: Stracchino mognar på en vecka, crescenza på 20 dagar.
  • Form: Homogen, mjuk och krämig massa. Bredbar.
  • Användning: De båda varianterna används på samma sätt framförallt i desserter. Crescenza är klassisk ingrediens i Focaccia col formaggio (se dito recept). Kan ersättas av andra färskostar.
  • Ytskikt: Vit, eller svagt ljusgul.
  • Snittyta: Vit, eller svagt ljusgul.
  • Konsistens: Krämig påminnande om crème fraiche, men tjockare i konsistensen.
  • Smak: Mild, gräddig, något syrlig.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Stracchino 25%, crescenza 20%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Recept med Stracchino, crescenza

Det finns 1 recept med Stracchino, crescenza