Matbrödets form

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matbrödets form

(matbrödets form, formbröd, portionsbröd, bullbröd, brödbullar, frallor, kuse, kusar)

Brödformen är ursprungligen rund. Man knådade helt enkelt en degklump som blev rund. Andra former och dekorationer har uppstått som symbolvärden, vanligtvis med religiös innebörd. I en förteckning från 1500-talet i Gustav Wasas hov var alla bröd runda. Det var först när man skulle samordna storbak för militären och andra storhushåll, som man började baka andra former på brödet. Då övergick man till avlånga bröd för att ugnarna skulle utnyttjas mer rationellt. Därmed blev den långsmala formen allmänt vedertagen (läs mer > Om matbröd, brödhistoria). I västra Sverige liksom i Norge höll man fast vid den runda brödformen längre än på andra platser, vilket återspeglas än i våra dagar.

  • Limpor är mestadels avlånga spolformade bröd, men kan också vara runda eller formbröd. Ursprungligen bakat av rågmjöl, numera oftast av rågsikt eller annat blandmjöl. Vitt bröd brukar inte benämnas limpa (läs mer om limpa, se > Om mörkt matbröd, rågbröd),
  • Formbröd är bröd lagat i form, oftast i 1- eller 2-litersformar men det finns även runda och veckade formar (läs mer > Brödformar). Oftast vitt bröd till exempel formfranska, det vill säga "franskt bröd" i form (läs mer > Om franskbröd).
  • Portionsbröd är matbröd i portionsstorlek. De kan vara vitt, ljust eller mörkt bröd. Formen kan vara rund (t.ex. småfranska, bagels, pitabröd, frallor), ovalt (t.ex. ciabatta), avlångt (t.ex. minibaguette) eller någon annan form (t.ex. gifflar, croissant). "Subs" (syftande på submarine, dvs. ubåtars form) är ett långsmalt bröd delat på mitten och fyllt med allehanda godsaker. Små, finare portionsbröd kallas ibland kuvertbröd (läs mer > Kuvertbröd).
  • Bullbröd är ett slags portionsbröd, men vanligtvis lite större. Kan vara småfranska, semlor, grahams- eller havrebullar och liknade. Vanligtvis ett vitt eller ljust osötat matbröd. Även korv- och hamburgerbröd är ett slags bullbröd om än ej runda.
  • Kuse kallades förr bröd av växlande form och beskaffenhet. Oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men kunde i Sörmland och Östergötland avse en "lev" (avlångt bröd, limpa). Numera brukar en kuse vara ett mindre bröd modell kuvertbröd. Kuse hade även andra betydelser i folkmun som "myndig person", buse, djävulsperson. Hagberg 1912: "Skogsinspektorer och faktorer ä´ nog självrådiga kusar". Även om häst och skalbagge.

Läs mer > Finbrödets form

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Matbrödhistoria

Om franskbröd

Om mörkt matbröd, rågbröd

Brödformar

Om kuvertbröd, små matbröd

Finbrödets form

Recept med Matbrödets form

Det finns 27 recept med Matbrödets form