Odla kryddor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla kryddor

(plantdelning kryddörter, avläggare kryddörter, stickling kryddörter)

Odling av kryddor är nog det mest lättodlade av allt, såväl ute som inne. Vi skiljer på odling av ört(blad)kryddor och odling av frökryddor. Några används både som blad- och frökrydda t.ex. koriander. Blomkryddor som kapris och saffran, eller rotkryddor som ingefära och kanel, samt pepparkryddor kan vi inte odla i Sverige med undantag för pepparrot. Sättet att odla blad- och frökryddor är likartat, men med vissa mindre skillnader (se odling av respektive krydda i avsnitten Odla örtkryddor respektive Odla frökryddor).


SORTVAL KRYDDÖRTER

Klimatzoner: Nästan alla blad- och frökryddor kan odlas i större delen av Sverige, det är bara att välja utifrån egen smak. I norra Sverige odlar man utomhus säkrats backtimjan, kummin, libbsticka, malört, mynta, oregano och rysk dragon. Det finns fler alternativ, fråga din lokala handelsträdgård. 

För den som bara vill odla ett fåtal kan Spisa rekommendera följande lättodlade alternativ.

  • Persilja
    Universalkryddan man inte kan vara utan. Odla kruspersilja eller bladpersilja utifrån egen smak.
    Den tar tid på sig att bli klar men kan skördas tills snön lägger sig.
  • Gräslök
    Återkommer år efter år. blommorna är utsökt goda. Ett måste till matjessillen och gräddfilen.
  • Basilika
    En flerårig sydlänning känslig nordisk kyla. Odlas med fördel innomhus och i växthus.
    En allsidig, mycket använbar krydda i vårt globala kök.
  • Citronmeliss
    En robust och härdig, flerårig krydda som kan odlas nästan i hela långa Sverige.
    Bladen är goda som syrlig krydda i sallder och såser, te och läskande drycker.

Blommor hör av tradition till i örtträdgården t.ex. rosor, lavendel eller den härdigare isop (noorlänningarnas lavendel). Tillsammans med kryddörterna drar de till sig bin och fjärilar vilket förhöjer mysfaktorn. Plantera gära ätliga blommor som indian-/blomsterkrasse, ringblommor, penséer m.fl. (läs mer i avsnitt Ätbara blommor).  


VÄXTPLATS & JORD

Läge: Kryddor trivs bäst i soligt läge, gärna mot en husvägg och nära till köket. Lätt halvskugga kan fungera för kryddor som citronmeliss, citrontimjan, körvel, dragon, koriander, libbsticka, mynta och oregano. Du kan odla dem inprängda i grönsakslandet eller i blomsterrabatten, i kruka på balkongen, verandran eller på fönsterbrädet. Naturligtvis kan de odlas i växthus, eller helst av allt i en egen örtagård om man har plats. Plantera i så fall inte i närheten av något träd med rötter som konkurrerar med kryddorna.

Jordmån: Kryddväxter behöver som andra grönsaker en mullrik, porös och fuktbevarande jord att växa i. De kan tåla sämre förhållander, men ju bättre jord desto bättre skörd och större chans att de överlever vintern. De vantrivs i blöta, marken skall vara väl dränerad. En mullrik sandjord är utmärkt. Lerjord är oftast för kompakt. Då måste man gräva ordentliga gropar som man fyller med bra matjord. Förbättra sedan lerjorden med mullämnen så blir den på några års sikt en utmärkt odlingsjord. De flesta kryddväxter trivs i kalkrik (lätt basisk) jord, men inte speciellt bra i alltför näringsrik jord.  

Planteringsordning: Fundera på om du behöver flera plantor av viss sort som du använder ofta i matlagningen, t.ex. timjan. Se till att små plantor inte skuggas av stora. Bilda en kvadratisk, retangulär, eller halvcirkelyta. Se till att du kan nå kryddorna och kan arbeta med rabatten utan att trampa i den. Är du estet tänker du på färgmix och plantans utseende så att du får en vacker harmoni. Skapa gärna en liten oas med skyddande växtlighet runt om som dock inte får hindra ljusflödet. Markera med namngivna stickor eller skriv upp vad och var du planterat. 


SÅDD, PLANTERIG & FÖRNYELSE AV KRYDDÖRTER

Sådd: Kryddörter förkultiveras ofta för att förlänga säsongen och planteras därefter ut i trädgård eller kruka, men direktsådd förekommer också. Små frön t.ex. timjan sås ytligt, täcks med ett mycket tunt lager jord eller inte alls, bara strös ut över jorden. I samband med vattning kommer de att ramla ner i håligheter och täckas av ett tunt lager jord. Större fröer t.ex. salvia kan täckas med några millimeter jord. Ett vanligt fel är att så fröna för djupt. Sådd sker i näringsfattig, fin jord (såjord), utplantering som regel i grundgödslad mullrik jord (planteringsjord). Så glest så slipper du gallra så mycket.

Om förkultivering:

Odlingsperiod
: Mars-april. 
Utvecklingstid totalt: 6 veckor till 2 månader, varav groningstid vanligen 1-2 veckor.
Temperatur: Groddning 20-25°C. Skott placeras soligt men inte för varmt, 15-20°C. Stäng av elementet under.
Sådjup: 0-1 cm. Små frön behöver inte täckas.

Så fröna glest och grunt i näringsfattig jord (såjord), i minikrukor eller låda med hög kant. Ställ in krukor i minidrivhus eller täck låda med fibrväv, alternativt med perforerad plast. Låt stå inne i rummet tills det börjar sprira. Därefter ökas lufttillförseln och planteringen ställs i soligt fönster. Förstärk gärna ljusflödet med lysrör. När plantan fått det första bladparet skolas de om (omplanteras) i mullrik planteringsjord som inte är för näringsrik.

Vårplantering utomhus sker när frostrisken är över och jorden rett sig. Jorden skall vara väl bearbetad och grundgödslad. Förodlade plantor måste på våren först härdas under en vecka för att vänjas vid det kallare klimatet, dvs krukan ställas ut några timmer, längre tid för var dag som går. Plantera på friland eller i stor kruka. Plantering i kruka kan även ske på sommaren. Plantera jordklumpen något under jordnivån, så att jorden täcker upp till första bladparet. Fyll på med lite jord och platta lätt till. Vattna och se till att jorden inte torkar ur.

Höstarbete: I kallare klimat är det lämpligt att skydda örterna med halm e.d. Krukörter kan t.ex. vinterförvaras ute om man gräver ner dem med lite kompost tillförd och därefter vattnas. Vissa kan sås på hösten i väldränerad låda fylld med såjord. Täck med fiberväv och låt den stå ute under vintern. När plantorna börjat växa omplanteras dessa på friland eller i stor kruka.

Förnyelse: Många kryddörter självsår sig, särskilt i lätt jord. Vissa måste omplanteras flera gånger under säsongen, t.ex. koriander, för att ge god skörd. Andra är fleråriga och sköter sig själva. Efter ett antal års odling blir skördeutbyte och kvalitet ofta för lågt av fleråriga plantor, de behöver då föryngras eller bytas ut. Förökning av fleråriga s.k. halvbuskar kan ske genom att dela plantor, med sticklingar, eller s.k. avläggare (se nedan).

Egna frön: Man kan spara egna frön på hösten när de har mörknat, är torrra och hårda, för att senare använda dem till sådd. Är örten en hybrid (individ med olika arvsanlag) kan den vara steril dvs kan inte föröka sig, eller så blir det en överraskande ny sort. En annan överraskning kan vara att din planta kan ha korsat sig med andra plantor och då får du något annat än vad du förväntar dig.


Förökning genom plantdelning

Delning av halvbuskar t.ex. vinterkyndel gör man på våren. Gräv upp örten och dela den i mindre plantor som planteras och vattnas. Man brukar få ta i ordentligt och dra isär, alternativt dela med spade eller kniv. Kontrollera att varje del har bra med rötter och blad.   

Förökning genom stickling

Bästa perioden att sätta sticklingar är mitt i sommaren. Skär av 1 dm långa toppskott som inte alltför vedartade, men inte heller för mjuka för då ruttnar de. Ta bort de nedre bladen och plantera i en låda med hög kant, till hälften fyll med sandblandad mulljord eller såjord. Gör ett hål med en penna och stick ner skotten i halva sin längd. Tryck lätt till jorden runt plantan. Vattna, håll jorden sedan fuktig. Täck med perforerad plast. När plantan har skjuter skott och rotat sig efter en månad eller mer, omplanteras den på friland eller i kruka. 

Förökning genom avläggare

Kryddörter som salvia, kyndel och timjan kan förökas genom s.k. avläggare. En mjuk yttergren böjs ner i en grop fylld med planteringsjord. Fäst den t.ex. med en grenklyka så att den hålls på plats. Vattna lätt och håll jorden fuktig. När avläggaren efter en månad eller två bildat ett bra rotsystem skärs den av från moderplantan och planteras om på lämplig plats.

Förökning genom självsådd

Många örter självsår sig, särskilt i lätt jord. Ta vara på skott och små plantor och omplantera dem på lämplig plats. Självsådda plantor är robustare och härdigare än uppodlade plantor.



UNDERHÅLL KRYDDÖRTER

Gallring: Frösådd gallras på sedvanligt sätt. Gallra f.ö. bort ogräs regelbundet. Vissa örter sprider sig mer än vad som kan vara önskvärt, t.ex. mynta. Vill man begränsa spridningen kan man plantera dem i ett större kärl utan botten.

Bevattning: Kryddor tycker illa om blöta och klarar generellt torka väl. De behöver dock vattnas när högsommarvärmen slår till. Grundregeln är att fleråriga och vedartade örtkryddor t.ex. rosmarin, klarar sig på egen hand utomhus, medan ettåriga, snabbväxande, små plantor t.ex. koriander och bladdill, behöver fuktig jord för att trivas. Krukodlade växter behöver också vattnas mer för att inte torka ut.   

Gödsling: Kryddor gödslas i allmänhet sparsamt, var försiktig med för mycket kväve för då växer bladen kraftigt, smaken blir utspädd och växtens vinteröverlevnad riskeras. Det brukar räcka med att mulla ner lite kompost på våren eller hösten. Man kan också marktäcka (se Marktäckning) med 5 cm gräsklipp emellanåt. Växer det dåligt kan man tillföra något allsidigt gödselmedel t.ex. benmjöl. 

Luckra någon gång, det skadar inte.

Växtskydd: Kryddväxter klarar sig i allmänhet väl mot insekter och sjukdomar. Främst bladlöss kan förekomma, vilka avlägnas med fingrarna eller med vattenbesprutning.


SKÖRD & FÖRVARING

Bladskörd: Färska blad plockas vid behov. Mest smak innan blommorna slår ut och då skördas lämpligen större mängder.

Förvaring blad: Blad kan torkas på torr och luftig, helst mörk plats. När bladen efter ett par veckor är snustorra repas de av från eventuella kvistar och förvaras torrt, mörkt och i tillsluten förpackning. Enklare och bättre är att frysa färska blad i plaspåse. Ett fiffigt förvaringssätt som bibehåller smaken ännu bättre är att mixa färska blad tillsammans med lite matolja och sedan frysa massan i iskubslådor. Bra portionsförpackning för senare bruk.

Fröskörd: När fröna börjat mörkna, torka, hårdna är det dax att skörda och innan de faller ner av sig själva av höstblåsten. Knippen hängs upp och ner inomhus för att torka över en papperspåse som fångar upp nedfallande frön.

Förvaring frön: Torra frön förvaras mörkt och torrt i tillslutet kärl. Lång hållbarhet, smaken avtar med tiden. Frön för utsäde kan sparas ett par år.

Läs mer

Ätbara blommor och blad

Odla frökryddor & rotkryddor

Jordarter, matjord

Odla bladkryddor

Om kryddor och kryddning

Örtväxter på friland - odlingsanvisningar