Så tillagas lammkotletter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så tillagas lammkotletter

(Stektider lammkotlett)

Lammkotletter (enkla eller dubbla) steks som regel i panna, men kan också grillas och ugnsstekas. Kotletterna kan med fördel stekas lätt rosa. Lammracks är också en form av kotletter (läs mer > Lammracks). Kotletter i bit är detsamma som lammsadel (läs mer > Lammrygg, lammsadel). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Andras recept: De flesta recept använder dubbelkotletter som pannsteks eller grillas i 2-3 minuter per sida. Ibland föreslås ugnslagning i hög värme (200°C) i 10-30 minuter. Som normalportion anges vanligen 2 dubbelkotletter. Ibland endast en, vilket är väl lite kött (~75 gram). Läs mer > Lammkotletter.


Förberedelser:
  • Portionsvikt: Välj 2 st dubbelkotletter eller 4 enkla till en normalportion. Läs mer > Lammkotletter.
  • Ansa: Lammkotletter köpta i butik behöver normalt inte putsas. Snitta gärna fettkanten så böjer sig inte kotletten vid stekning. Äts inte fettkanten behålls den ändå vid tillagningen vilket ger extra smak.
  • Marinera: Kotletterna kan korttidsmarineras i förväg, i synnerhet om köttet skall grillas. Marinaden förtar dock en del av den fina köttsmaken (se recept > Citronmarinerade dubbla lammkotletter). Läs mer > Så marineras kött.
  • Rumstemperera: Kött som skall stekas/brynas bör "rumstemperas" till 15-17°C innan tillagning.
  • Torka av: Färskt kött som skall brynas torkas av väl med hushållspapper. Fuktigt kött bryner inte. Marinerat kött är svårt att knapersteka.


SÅ STEKTS, GRILLAS LAMMKOTLETT


Lammkotletter passar bäst att pannstekas eller grillas, eventuellt efterstekas i ugn. Lammkotletter är fint kött som gärna får vara rosa eller medium stekt, aldrig "välstekt" (se recept > Lammkotletter med rösti och katrinplommon). Det går fort att steka kotletterna. Läs mer > Så pannsteks kött.

  • Förbered: Kotletter köpta i butik behöver sällan ansas. Behåll fettkappan/kanten under tillagning även när den inte äts. Snitta gärna svålen så att kotletterna inte böjer sig i värmen.
  • Smaksättning: Utöver salt passar vitlök och rosmarin särskilt bra till lamm. Vitlök kan dock ta överhand över lammkotlettens fina smak. Timjan liksom salvia är också vanliga smaksättare. Peppra när färdigstekt. Peppra gärna efteråt, pepparsmaken bränns bort i hög värme.
  • Bryn kotletter på båda sidor i smör och/eller olja i het panna. Bryn gärna även fettkanten. Sätt ner värmen och låt eftersteka. Vänd flera gånger för jämnare genomstekning. Köttet bör vara rosastekta eller medium. På grillen bryns kotletterna över direkt värme och efterstek på indirekt värme.
  • Stektid: Lammkotletter är cirka 1 centimeter tjocka. Tumregeln för rosastekt kött är att steka köttet på var sida lika många minuter som det är tjockt (1 cm skiva = 1x1 minuter). Lägg till en halv minut för medium stekt (1,5x1,5) och något längre för tjockare kotletter. Kylskåpskallt kött tar något längre tid att tillaga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-11

Läs mer

Så grillas kött

Så marineras kött

Vikt- och näringsberäkning recept

Lammrygg, lammsadel

Lammracks

Film: Paolo Roberto grillar lammkotletter

Film: Lamb Chops grilled in pan

Film: Lammkotelett (på tyska)

Film: Grilled Lamb Chops

Film: Indian Spicy BBQ Lamb Chops

Recept med Så tillagas lammkotletter

Det finns 3 recept med Så tillagas lammkotletter