Engelsk översättning semolina

Fransk översättning semoule

Italiensk översättning semolino

Tysk översättning Griessbrei

Spansk översättning sémola

Semolina är malda gryn av durumvetekärnans hårda inre (frövitan), läs mer > Sädeskornets anatomi. Motsvarande malt av brödvete (vanligt vete) är mannagryn. Durumgrynen är gulare till färgen. I ordböcker översätts semolina till "mannagryn", som i Sverige är gryn från brödvete (vanligt vete).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl. 1 dl semolina ger cirka 3 dl när kokt till gröt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när semolina kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet. I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Alternativt anges vatten, mjölk eller annan vätska och semolinagrynen anges med "Äts ej" för att få rätt världen. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Mannagryn, bulgur, couscous. 
  • Försäljning: Förekommer i de flesta livsmedelsbutikerna.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Durum är ett så kallat hårt vete som är extra proteinrikt (cirka 15%) jämfört med brödvete (cirka 10%).



SÅ ANVÄNDS SEMOLINA


Semolina används till gröt, kvalitetspasta m.m.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.

Läs mer

Mannagryn

Couscous

Durumvete

Sädeskornets anatomi

Vetegryn

Recept med Semolina

Det finns 2 recept med Semolina