Gjutjärnsgrytor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gjutjärnsgrytor

(gjutjärnsgrytor, holländsk ugn)

Engelsk översättning cast iron pot, Dutch oven

Fransk översättning marmite en fonte, cocotte en fonte

Italiensk översättning pentola di ferro fuso

Tysk översättning Schmortopf, gusseiserne Topf

Spansk översättning olla hierro colada

Gjutjärnsgrytor är klassiska grytor med lock. De är tunga att hantera, men samtidigt utmärkta, slitstarka stekverktyg som bara blir bättre med ökad användning. Gjutjärn brukar vara stommen i emaljerade grytor. Läs mer > Grytor.

Historia: Gjujärn framställdes i Kina redan 500 f. Kr. I Europa tillkom gjutjärnet först som ett oönskat resultat när kolupptaget i järnframställnings­processen varit för stort. På 1300-talet lärde man sig dock att utnyttja gjutjärnets specifika egenskaper, men först under 1500-talet blev gjutjärnet vanligare till redskap och kärl. 1704 hade industrimannen Abraham Darby studerat holländarnas teknik att gjuta mässing i sandformar och 1707 erhöll han ett patent på att gjuta järn i sand, varefter "Dutch oven" blev ett begrepp för gjutjärnsgrytor, från att tidigare avsett mässingsgrytor (läs mer > Grytor). Med införandet av omsmältning i kupolugnar förenklades gjutjärns­framställningen och gjutjärnet fick sin glansperiod på 1800-talet.

Användning: Kärlen tål hög värme. De är speciellt lämpliga till att steka och fräsa i och går bra att använda i ugnen om de har handtag och knoppar som tål ugnsvärmen. Använd redskap av metall eller trä. Plastredskap kan smälta. Tillred och förvara inte syrliga rätter och såser som köttfärssås i obehandlad gjutjärnsgryta, i vart fall inte i mer än en kvart. Syran i rätten omvandlar trevärdigt järnoxid (Fe3) till tvåvärdigt (Fe2), som oxiderar och gör rätten både gråfärgad och illasmakande. Bättre då att använda en emaljerad gryta eller en stekkastrull (läs mer > Stekkastrull).

Rengöring: En ny gryta fettas in med neutral matolja innan användning (brukar vara infettad av tillverkaren). Diska inte en gjutjärnsgryta i diskmaskin. Använd hett vatten och diskborste, torka ur med hushållspapper. Använd handdiskmedel endast när kärlet använts till matlagning som ger lukt och smak av till exempel sill och lök, eller vid vidbränning. Om kärlet har ljusnat i färgen och ytan ser torr ut betyder det att det behöver fettas in med lite matfett. Om kärlet inte är tillräckligt infettat eller om det förvarats fuktigt kan det rosta. Avlägsna rost och annan missfärgning först med rengöringssvamp innan infettning.

Hälsa: Missfärgning av mat tillagad i gjutjärnskärl är i sig inte farlig att äta. Att laga mat i gjutjärn kan ge extra järntillskott. För att järn ska utvinnas måste maten innehålla någon syrlig ingrediens och den måste efterkoka 30 minuter eller mer, men då finns i stället risk för smakförsämring.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Gjutjärnspannor

Stekkastrull

Grytor ¤

Om grytstekning, grytkokning