Så flätas vetedeg

Så flätas vetedeg

(3-fläta, trefläta, 4-fläta, fyrfläta, skivflätning, falsk fläta)

Vetedegsbröd flätas för att få ett vackert utseende på bakverk som längder. Deg med eller utan fyllning rullas till centimetertjocka korvar som flätas samman i ett sick-saxmönster. Vanligen i 3- eller 4-fläta, men andra varianter förekommer. Önskas fyllning kan man göra en skivflätning. Se filmer via länkar nedan.

  • 3-fläta görs genom att lägga en yttersträng mellan de båda andra strängarna, sedan den andra sidans yttersträng i mitten och så vidare. Se film via länk nedan.
  • 4-fläta är lite mer komplicerat. Det börjar med att en sidans yttersträng läggs över närmaste sträng. Sedan läggs den andra sidans yttersträng över båda mittsträngarna. Därefter upprepas proceduren i flera steg, det vill säga från första sidan över närmaste sträng och sedan andra sidans sträng över dubbla mittsträngarna. Se film via länk nedan.
  • Skivflätning (falsk fläta): Kavla ut rektangel platta. Lägg fyllning på längden i mitten motsvarande 1/3-del av bredden. Skär 1 cm breda remsor snett på var sida. Vik över remsorna omlott omväxlande från vänster och höger sida. Garnera och grädda.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12

Läs mer

Film: 3-fläta

Film: 4-fläta

Film: 4-flätad deg

Film: 5-flätad deg

Film: Skivflätning

Bilder: Falsk fläta steg för steg

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj