Kapkrusbär, physalis

Fotograf/bild: Film: Noal Farm, golden berry

Kapkrusbär, physalis

(kapkrusbär, physalis, inkabär)

Latin: Physalis peruviana

Engelsk översättning cape gooseberry, Peruvian ground cherry, golden berry, physalis, chinese lantern, inca berry, husk cherries

Fransk översättning coqueret du Pérou, alkékenge, groseille du cap, lanterne chinoise, amour en cage

Italiensk översättning alchechengio peruviano, uciuva

Tysk översättning Kapstachelbeere, Physalis, Ananaskirsche, Andenbeere

Spansk översättning aguaymanto (Peru), uchuva (Colombia), uvilla, ushun, alquequenje, halicacabo

Kapkrusbär (physalis) är en art i lyktörtssläktet tillhörande familj Potatisväxter. Den är inte släkt med krusbär utan nära släkt med Tomatillo (se dito) och på lite längre avstånd släkt med tomat, aubergine och potatis (läs mer > Matbiologi grönsaker). Det är en meterhög buskartad ört, med ursprung från Anderna i Sydamerika, varifrån den spritts till andra delar av världen där den odlas eller har förvildats i tempererade och subtropiska områden. Bladen är hjärtformade och sammetslena. Blommorna, som är gula och klockformade, utvecklar en liten gul-orange eller röd frukt i ett pappersliknande uppblåst skal. Se film, klicka på "Noal Farm" under bilden ovan.

Förekomst: Växten är hemmahörande i Anderna (Peru, Colombia, Chile) där den växer vild på 500-3000 meters höjd. Förekommer också vid havsnivå på öar i Stilla Havet och i Oceanien. Trivs bäst i medeltemperatur 13-18°C men tål upp till 30°C.

Historia: Inkaindianerna sägs ha odlat frukten, varför den ibland kallas inkabär. Den fördes till England i slutet av 1700-talet och till Afrika i början av 1800-talet. Namnet "kap" från Cape of Good Hope (Godahoppsudden) i Sydafrika där frukten odlades av nybyggare och krusbär för att fruktens smak liknade detta bär. Den uppskattades av sjöfarare på sin väg mot österlandet som upptäckte att den rådde bot på skörbjugg (vitaminbristsjukdom) tack vare sitt rika innehåll av vitamin A, C och B12. Kallas ibland för kinesiskt (vinter-)laterna för att det var till Kina man var på väg och där man där upplevde de kinesiska lyktorna. Kallas ibland  för husk tomato ("skaltomat") eller strawberry tomate (jordgubbstomat) för att den liknar en tomat och för det pappersliknade höljet.

Frukten är ett runt slätt bär som liknar en gul minitomat.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Peruanska Anderna.
  • Form, vikt: Ett litet bär 1,25-2 centimeter, stor som ett körsbär med ett pappersliknade hölje (calyx).
  • Skal/färg: Slätt skal, vanligtvis gul-orange men det finns även röda. Blommig arom med karamelltoner.
  • Fruktkött: Orange eller rött, ganska fast konsistens liknande en tomat.
  • Mognad: Sensommaren.
  • Smak: Halvmogna är syrliga i smaken, vilket övergår till söt-syrligt frisk och fyllig smak som mogen, milt syrlig druv- eller tomatliknade smak.
  • Alternativ vara: Vindruvor, krusbär.
  • Säsong/försäljning: Året runt.
  • Förvaring/hållbarhet:  Bra hållbarhet i rumstemperatur. Får pappersskalet sitta kvar håller frukten 30-45 dagar. De går även att frysa eller konservera.


SÅ ANVÄNDS PHYSALIS

Skalet avlägsnas innan förtäring. Man äter frukten naturell som frukt och i sallader, eller som söt-syrlig ingrediens i desserter och bakverk. I Latinamerika gärna serverad som batido (milkshake) eller smootie. Den är vacker som dekoration på efterrätter och är även goda att använda till sylt, pajer med mera.  Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01

Läs mer

Tomatillo

Matbiologi frukt

Recept med Kapkrusbär, physalis

Det finns 7 recept med Kapkrusbär, physalis