Torkad chili används mer i världen än färsk chili. Alla chilis torkas, ofta också röks. I Sverige är vi bekant med torkad piri piri (se dito). Många byter namn som torkad till exempel:

  • Chipotle = torkad rökt chili vanligen av jalapeno. Scoville 2.500 - 5.000. Namnet "chipotle" från aztekernas språk "potli" = rökt + chili.
  • Ancho chili = torkad omogen poblano. Scoville 1.000 - 1.500.
  • Mulato chili = torkad mogen poblano. Scoville 2.500 - 3.000.
  • Aji Panca chili = torkad chilipeppar från Peru. Scoville 1.000 - 1.500
  • Pasilla pepper = torkad chilaca pepper. Scoville 1.000 - 4.000.
  • Guajillo chili = torkad mirasol chili. Scoville 2.500 - 30.000.

Torkad chili förekommer sällsynt i Sverige. Vi får i stället hålla tillgodo med chiliflingor på burk (läs mer > Chiliflingor), chilipasta (läs mer > Färdig chilipasta, currypasta), eller mald chilipeppar (läs mer > Chilipulver).

Produktion: År 2020 producerades det 4 miljoner ton torkad chili i världen, med Kina som största producentland. Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chiliflingor

Färdig chilipasta, currypasta

Chilipulver

Produktion grönsaksfrukter