Lammkotletter

Fotograf/bild: Fleisch-teilstuecke, teckning: Caroline Ahlqvist

Lammkotletter

(enkel lammkotlett, dubbel lammkotlett, parkotlett, fjärilskotlett lamm)

Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen

Engelsk översättning lamb cutlets, chops. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning lamm

Fransk översättning côtes filet d´agneau. Styckdetaljer se > Fransk styckning lamm

Italiensk översättning costolettas d´agnello. Styckdetaljer se > Italiensk styckning lamm

Tysk översättning Lammkoteletts. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning lamm

Spansk översättning chuletas de cordero. Styckdetaljer se > Spansk styckning lamm

Lammkotlett är antingen skivad lammsadel (läs mer > Lammrygg, lammsadel) vilket ger dubbelkotletter (parkotletter), eller halverad sadel som ger enkelkotletter. En kotlett består av filéer, ben och kappa (skinn). Sägs bara "lammkotlett" avses som regel dubbelkotlett utan innerfilé. Fjärilskotlett är benfri kotlett (skivad ytterfilé), som snittats på mitten och vikts ut varvid den liknar en fjäril. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Köttkvalitet: Köttet är mört (4-5 av 5, läs mer > Möra kött). Sadeln och därmed också kotletten utgör lammets finaste köttdel. Läs mer > Om fårkött, lammkött, köttkvalitet.
  • Relativ fetthalt = högt, cirka 17% varav mättat fett ~8%. Fettet finns huvudsakligen i kappan (fettkanten). Utan fettkappa mycket magert kött, cirka 2-3% fett, varav mättat fett 1% (läs mer > Fetthalt i livsmedel). Fettkappan kan vara tjock eller tunnskuren.
  • Smak: Smakrikt. Obetydlig marmorerering (1 av 5, läs mer > Om kött).
  • Alternativ vara: Lammracks, lammsadel, lammentrecôte, lammbogskotlett, kalvkotlett.
  • Försäljning: Lammkotletter säljs nästan bara som parkotletter, färsk eller fryst.
  • JämförprisHögt-mycket högt. Lammkött är relativt billigt animaliskt kött, dock inte lammkotletter som är speciellt eftertraktat. Priset varierar stort i butik från 200 till 500 kr/kilo (tillagat köttpris 370-930 kr/kg). Dyrast är svenska ekologiska kotletter, billigast är importvara. Exempel kilopris påsken 2015: Coop Online irländsk 239 kr (tillagat köttpris 444 kr), Hemköp Stockholm svenskt 339 kr (tillagat köttpris 630 kr), MatHem fryst EKO svenskt 500 kr/kg (tillagat köttpris 929 kr). Pris per normalportion tillagat kött 140 gram från 62 kr till 130 kr. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt. Lång hållbarhet, en vecka eller mer.

Hälsa/näring: Lammkotletter med fettkant är kaloririkt (232 Kcal/100g, fettandel 17%). Fettkanten kan variera i tjocklek beroende på styckningsmetod. Utan fettkant är köttet magert (103 Kcal/100g, fettandel 2,5%). Fettkanten svarar för 2/3-delar av kalorimängden i råvaran (drygt 50% i tillagad vara). Vill man undvika fett bör man ändå steka kotletterna med fettkant för smakens skull och sedan skära bort fettkanten när den hamnar på tallriken. För att få rätt portions- och kalori­beräkning i recept när fettkant inte äts väljs vid ingrediensinläggning "kotlett utan fettkant".


VIKT & PORTIONSVIKT LAMMKOTLETT

En dubbelkotlett väger vanligen 100-160 gram styck, varav ben cirka 20% och fettkappa 15-20%. Köttandel runt 2/3-delar av råvikt. När köttet steks minskar vikten med ungefär 20%. Fettkappan minskar ~40% genom fettavrinning och köttdelen med 15% genom vattenreduktion. Läs mer > Vikt- och näringsändring vid tillagning. Fettmängden i kotletten minskar från 17% i råvaran till 10% efter tillagning, medan proteinmängden ökar från 19 till 24%. Energiinnehållet minskar från 232 till 185 Kcal/100g.

                                           

 Norm dubbelkotlett

Råvikt

Ben

Kappa

Kött

Ätbart

Tillagat

varav kött

 Liten dubbelkotlett

100 g

20 g

17 g

  63 g

  80 g

  63 g

53 g

 Medel dubbelkotlett

130 g

25 g

22 g

  83 g

105 g

  83 g

70 g

 Stor dubbelkotlett

160 g

30 g

27 g

103 g

130 g 

102 g

85 g

© Testlagat av Kockskolans provkök 2015-04


Portionsberäkning: Standard är två normalstora dubbelkotletter per portion, vilket ger tillagat cirka 165 gram, varav 140 gram är rent kött och 25 gram är fettkant. 


SÅ ANVÄNDS LAMMKOTLETTER

Lammkotletter passar utmärkt att pannsteka eller att grilla. Lättlagad lyxig snabbmat. Som tillbehör passar det mesta, gärna råstekt potatis, en fräsch sallad och varma katrinplommon. Läs mer > Så tillagas lammkotletter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-11

Läs mer

Lammrygg, lammsadel

Lammracks

Lammfilé

Om får-, lamm- och getkött, köttkvalité

Styckning lamm och får

Lammkyl, lammstek

Om prisjämförelser

Möra kött

Om kött

Fetthalt i livsmedel

Så tillagas lammkotletter

Recept med Lammkotletter

Det finns 4 recept med Lammkotletter