Hjärtsallat

Fotograf/bild: Film: Slightly Vegan, little gems

Hjärtsallat

(hjärtsallat, gemsallat )

Engelsk översättning little gem, sweet gem, letuce hearts, ramain hearts (baby romaine)

Fransk översättning laitue sucrine, salade sucrine (romaine de bébé)

Italiensk översättning cuori di lattuga, cuori romani (romaine del bambino)

Tysk översättning Salatherzen, Römaine Herzen (Baby romaine)

Spansk översättning lechuga cogollos (romaine pequeno)

Hjärtsallat är en förhållandevis modern sallatstyp utvecklad bland odlare. Det är en konformad sallat med tätt sittande blad från sallatshuvudets inre ("hjärtat") där de yttre lösare och grönare bladen tagits bort. Vanligtvis en utveckling av romansallat, men det kan också vara en sortvariant av isbergssallat. Även små sallater med löst sittande blad av romansallat benämns ibland hjärtsallat, vilket snarare är en baby roman (se dito). Gränsen och definitionen av de två typerna är dock diffus. Se film, klicka på "Slightly Vegan" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: Huvud cirka 65 gram.
  • Smak: Smakrik, lätt sötaktig och krispig
  • Alternativ vara: Baby roman, isbergssallat.
  • Försäljning/säsong: Till och från året om i butik.
  • Förvaring: Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka.

Odla: Hjärtsallat kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Läs mer > Odla minisallat.


SÅ ANVÄNDS HJÄRTSALLAT

Hjärtsallat används som vanlig sallat. Man kan med fördel göra tapas av dem, helt enkelt halverade med vinägrettsås (se recept Cogollos), eller dekorerade med fyllningar av skinka, tonfisk med mera. Fräscht, trendigt, enkelt och gott.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla minisallat

Isbergsallat

Om sallat

Recept med Hjärtsallat

Det finns 7 recept med Hjärtsallat