Grönsallat (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: CityFarm Malaysia, butterhead

Huvudsallat

(huvudsallat, egentlig huvudsallat, grönsallat, eldorado, rödsallat)

Latin: Lactuca sativa var. capitata

Engelsk översättning round lettuce, butterhead lettuce, Boston lettuce, bibb lettuce

Fransk översättning laitue pommée, laitues beurre

Italiensk översättning lattuga cappuccio

Tysk översättning Kopfsalat, Buttersalat

Spansk översättning lechuga de cogollo

Huvudsallat (Lactuca sativa var. capitata, capit = huvud) är biologiskt en variant av arten Trädgårdssallat där bladen sluter sig löst samman till en boll ("huvud"). Det är en av de tidigast odlade sallats­variantena och omtalas 1586 av tysken Joachim Camerarius som en av de tre moderna sallaterna (huvud-, cos-/romain- och lösbladssallat). Det finns olika slags huvud­sallater och sortvarianter av sallaten till exempel isbergssallad, varför originalet kallas Egentlig huvudsallat. Boston lettuce är en sortvariant där bladen är mer samlade till en rosett (bild ovan, svart bakgrund). Se film, klicka på "CityFarm" under bilden ovan. Läs mer > Om sallat.


EGENTLIG HUVUDSALLAT

Egentlig huvudsallat är en odlad sallat med spröda blad, som sitter samlade i ett löst knutet huvud. Den är vanligtvis grön med inre blad som är ljusgula till färglösa. Antalet sortvarianter är stort.

  • Vikt i butik: Huvud 150 gram (100-200 gram). Kruksallat 70 gram sallat.
  • Smak: Stora och mjälla blad med fyllig mild smak. De inre bladen är krispigast.
  • Alternativ vara: Plocksallat, isbergssallat.
  • Försäljning/säsong: Året runt i butik. Svenskodlad från juni till oktober. Import från Europa, främst från Frankrike och Spanien. 
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Känslig för uttorkning. Hållbar i upp till 1 vecka.

Odla: Huvudsallat är en av våra mest odlade sallatssorter. Den trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån. Direktsås i april-juni för skörd i juni-september. Läs mer > Odla huvudsallat.


SÅ ANVÄNDS HUVUDSALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Huvudsallat äts vanligen naturell, ofta tillsammans med andra grönsaker, gärna med lite dressing. Stora och små blad passar bra till garnering. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla huvudsallat

Om sallat

Isbergsallat

Bilder olika huvudsallat

Film: Butterhead lettuce

Recept med Huvudsallat

Det finns 5 recept med Huvudsallat