Basmatiris (luftigt ris)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Basmatiris (luftigt ris)

(basmati = indiskt långkornigt luftigt ris)

Engelsk översättning basmati rice = Indian long grain airy rice

Fransk översättning riz basmati = riz aéré indien à grains longs

Italiensk översättning riso basmati = riso arioso indiano a chicco lungo

Tysk översättning Basmatireis = indischer luftiger Langkornreis

Spansk översättning arroz basmati = arroz aireado indio de grano largo

Basmati (hindi = doftande) är ett långkornigt ris. Saluförs som regel polerat (vitt ris) men förekommer även som fullkornsris i producentländerna. För att få benämnas basmati skall kokt ris ha minsta medellängd på 6,61 mm och risbredd på högst 2 mm enligt indiska myndigheter. Det är ett lätt och luftigt ris som inte klibbar när kokt. Det sägs också vara ett aromatiskt ris, av många ansett som det godaste matriset (läs mer > Om ris). Riset har sitt ursprung på den indiska subkontinenten (Indien, Pakistan, Nepal) där det har kultiverats (odlats) i flera 100-tal år med 1000-åriga anor. Riset omtalas i skrift första gången 1766. Det finns 10 olika sortvarianter av basmati godkända av de Indiska myndigheterna (Basmati 217, Basmati 386, Dehradun, Haryana, Kasturi (Baran, Rajasthan), Mahdi Suganda, Punjab, Pusa, Ranbir och Taraori). Därutöver finns andra sorter och hybrider i andra producentländer. Läs mer > Långkornigt vitt ris.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt ris = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~5 dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris motsvarar 0,2 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 0,75 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 3,8 dl kokt luftat ris (~200 gram, ~240 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Konsistens: Lätt och luftigt, klibbar inte samman vid tillagning.
  • Smak: Aromatisk med lätt nötig doft och smak. Risets speciella arom bevaras bättre om det blötläggs innan tillagning vilket ger kortare tillagningstid.  
  • Alternativ vara: Annat långkornigt vitt ris.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt. Finns ibland även som boil-in-bag.
  • Jämförpris 2016: Lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser), men samtidigt ett relativt dyrt ris, cirka dubbelt så dyrt som långkornigt ris. Varierande inköpspris 20-45 kr/kilo. Ekologiskt och boil-in-bag är dyrast. Tillagat pris: Ordinärt basmatiris 10-15 kr/kg. Ekologiskt 35-70 kr/kg. Boil-in-bag cirka 60 kr/kg tillagat pris.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Odling/produktion: Riset som skördas en gång per år odlas främst i Indien och Pakistan som tillsammans står för huvuddelen världshandeln med varan. Indien står för cirka 65%, främst odlat i delstaten Haryana väster om Delhi. Pakistan svarar för 35% av världshandeln och odling sker främst Punjabprovinsen. Största köpare av indiskt basmatiris är Saudiarabien, Iran och Förenade Arabemiraten. Produktion sker även i andra länder som Nepal, Sri Lanka, Indonesien, Kenya och USA, men främst för inhemsk konsumtion. Basmati är ett exklusivt ris dyrare än annat ris, varför det fuskas en del med inblandning av annat billigare ris.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).



SÅ ANVÄNDS BASMATIRIS

Basmati används huvudsakligen som matris, som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Särskilt bra till indiska och orientaliska rätter. Riset bör blötläggas 30 minuter före tillagning vilket bättre bevarar risets unika arom och smak. Riset kokas cirka 30 minuter (se anvisning på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Om ris

Så tillagas ris

Långkornigt vitt matris

Vattenreduktion, vattenabsorption

Om prisjämförelser

Recept med Basmatiris (luftigt ris)

Det finns 9 recept med Basmatiris (luftigt ris)