Bästa kräftval

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bästa kräftval

(av sötvattenskräftor)

Att hitta de bästa kräftorna är inte lätt och de olika testerna ger bara viss vägledning. Utbudet är stort och alla kräftor testas inte. Kvaliteten varierar inte bara mellan leverantörer och mellan sorterna utan också mellan de olika koken av en och samma kräfta, vilket gör att en viss kräfta kan både få högsta och sämsta betyg i olika test.

  • Färska eller frysta? Färska är generellt alltid bättre än frysta. Frysta kräftor är som regel vattnigare och mindre matiga. Man behöver inte lika många färska som frysta för att bli mätt, vilket minskar prisskillnaden. Mängden smör brukar också vara rikligare i färska. Det förekommer floppar i båda grupperna. Producenter gör missar i tillverkning och hantering, kvalitets­kontrollen är inte alltid tillfredsställande. Leverantörer liksom detaljister brister ofta vad gäller kylhållning.
  • Stora kräftor är bättre en små och de jättestora. Läs mer > Storlek sötvattenskräftor. 
  • Bästa färska val är att hitta en lokal mindre leverantör med lång erfarenhet. Kvaliteten är oftast hög och jämn över åren. Färska butikskräftor är i allmänhet pastöriserade och tättförslutna för att klara lagring i 2-3 veckor. Kontrollera datum och att förpackningen är obruten eller om vakuumplasten släppt  från kräftorna. Då riskerar kräftorna att snabbt försämras.
  • Signal- eller flodkräfta? Valet är egentligen ganska enkelt, för flodkräftor förekommer sparsamt numera och är mycket dyra. Samtidigt är kvaliteten på flodkräftor inte längre vad den har varit. Kvarvarande flodkräftor lever ofta i grumligare, mineralrikt vatten vilket kan försämra smaken. Bästa flodkräftor brukar man hitta i Värmland och däromkring.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11

Läs mer

Hantering och förvaring kräftor

Sötvattenskräftor

Kvalité sötvattenskräftor

Storlek sötvattenskräftor