Kräftsmör

Fotograf/bild: Escoffier At Home

Kräftsmör

(kräftsmör, Quenelle de brochet sauce nantua)

Engelsk översättning crayfish butter

Fransk översättning beurre d´ecrevisse, beurre Nantua, sauce Nantua

Italiensk översättning burro di gamberi

Tysk översättning Krebsbutter

Spansk översättning mantequilla de cangrejo de río

Kräftsmör kallas i Sverige det tunna fettlager som sötvattenskräftor har innanför skalet ("underhudsfett"). Läs mer > Sötvattenskräftor.

Beurre d´ecrevisse (fr. kräftsmör): Franskt kräftsmör är smör smaksatt med sötvattenskräftor. Kokta kräftskal eller hela kräftor krossas till små bitar som blandas med smör som får koka på svag värme eller stå i ugn 140°C i några timmar. Rotsaker kan ingå som smaksättare liksom olika kryddor. Därefter silas smöret ner i vattenbad som ställs kallt varvid smöret flyter upp till ytan och stelnar. Smöret benämns också beurre Nantua efter en kommun i franska Alperna som är känd för sina sötvattenskräftor. Smöret används som smaksättare av såser och annat. Till exempel till Bouchée à la Rein som är en vol-au-vent fylld med kräftkött i Nantuasås (läs mer > Om vol-au-vent).

Sauce Nantua är redd sås på beurre d´ecreisse och crème fraiche som smaksätts med konjak. Ingår i Lyons matkultur. Klassisk sås till gäddqueneller (Quenelle de brochet sauce nantua). Se film via länk nedan, men i filmen används hummersoppa i brist på beurre d´ecrevisse.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-08
Läs mer

Om vol-au-vent

Sötvattenskräftor

Film: Beurre de Nantua

Film: Gäddqueneller med nantuasås