Spenat uppfattas av många som något annat än sallat, men både kulinariskt och odlingsmässigt är skillnaden inte så stor. Störst skillnad är väl att spenat vanligtvis äts tillagad, men odling av minispenat har inneburit att den allmer även äts rå.


SORTVAL


Det finns olika sorter att välja på, med varierande bladstorlek, härdighet, benägenhet att gå i blom etc. Blommningsbenägenheten är ofta ett problem med odling av spenat mitt på sommaren när det är som varmast.


Bloomsdale Long Standing:
Trögblommande, kan sås tidigt på våren, tål flera minusgrader. God skörd.
Bordeaux F1: Röda bladnerver, mörkt gröna, spetsiga blad. Mild smak, lämplig färsk i sallader.
Butterflay: Storbladig sort, sås tidigt, ej lämplig för sådd under högsommar.
Fiorana F1: Hybrid. Mjöldaggsresistent. Riklig produktion, lämplig som minisallat och för krukodling.
Gamma: Kraftfull, stora blad. Sen blommning, god skörd.
Giant America: Snabbväxande, kraftfull, krusiga blad. Sommar och höstskörd. Smakrik, bör ätas färsk.
Hektor F1: Hybrid. Lättodlad, kan skördas hela sommaren. Utmärkt att frysa.
Kerdion: Mycket kraftfull, medelstora blad. Går sent i blom.
Matador: Lättodlad, bladmögelreststent, sen att gå i blom, lång säsong. God även färsk. 

Medania: Populär, lättodlad, pålitlig, lämplig hela säsongen, även för övervintring.
Mikado F1: Orientalisk variant, upprätt med spetsiga blad. Blomningsobenägen. Idelisk att odla på sommaren.
Monnopa: Sås i omgångar försommar och sensommar. Riklig med skörd utan hanplantor. Vitamin- och mineralrik.

Nores: Lättodlad. Medelstora kraftiga blad. Går inte så lätt i blom. Näringsrik.
Palco F1: Hybrid. Lång skördeperiod, mjöldaggsresistent. Smakrik och saftig.
Perpetual: Mycket blommningsobenägen. Kraftiga upprätta blad. Späda blad är bäst.


VÄXTPLATS & JORD

Läge: Spenat kan odlas i klimatzon 1-6. Tidig sådd bör ske på plats med sol hela dagen. Sådd senare under säsongen ofta bättre på delskuggig plats. Varma dagar på solig plats kan det vara bra att skugga plantorna middagstid. Odla gärna spenat i närheten av hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, buskbönor och tomater. Trivs ej ihop med rödbetor.


Jordmån: Spenat är inte särskilt krävande och kan odlas på de flesta jordar, utom på lätt sandjord, där passar mangold bättre. Bäst är att odla i näringsrik, fuktbevarande, lätt jord som är väl dränerad. Förbered med att blanda jorden med fin kompost. pH-värde 7,0–7,5.


SÅDD, PLANTERING

Spenat sås direkt på friland. Minispenat kan odlas i kruka. För odling i kruka se Odla minisallat.

Sådd på friland

Så tidigt direkt på friland när jorden blivit uppvärmd och brukbar (april-maj).


Odlingsperiod: (Mars) April-september (oktober+).
Utvecklingstid totalt: Cirka 2 månader.
Temperatur vid sådd: Från +7 till +20°C.
Sådjup: Grunt, 2-3 cm djup såfåra. Fröavstånd 0,5-1 dm.
Radavstånd: 3-4 dm.

Jorden luckras väl före sådd utan att vändas. Sängen görs jämn och fast. Gör en såfåra med finger eller käpp och sprid ut fröna glest i fåran. Täck över med lite jord och tryck till försiktigt. Vattna.

Spenat har lätt för att gå i blom på sommaren när det är som varmast. Så därför i omgångar från våren till sensommaren varannan, var tredje vecka för kontinuerlig skörd av fräscha blad. Uppehåll under den varmaste perioden förordas (mitten juni-mitten juli). Ju längre norrut, desto svårare är det att få fin spenat under högsommaren. Det beror på de långa dagarna. Man kan så vissa sorter fram tills temperaturen sjunker ner mot 15°C för höstskörd, ännu senare (september) om spenaten skall övervintra och ge skörd på våren.


UNDERHÅLL

Gallring: När plantan blivit närmare decimetern hög är det dags att gallra. Plantavstånd 1-2 dm. De små bortrensade plantorna är goda i salladen. 

Bevattning: Vattna vid behov. Jorden skall alltid vara fuktig, men spenat mår inte bra av att stå i blöt jord. Vid vattenbrist skjuter spenaten i höjden och blommar. Marken kan täckas med gräsklipp som hjälper till att hålla jorden fuktig och ger näring.

Gödsling: Höstgödsla med stallgödsel. Spenat är näringskrävande, men överdriven kvävegödsling ger hög nitrathalt som kan omvandlas till nitrit, som kan vara skadligt för mindre barn och personer med vissa magsjukdomar. Ge gärna jorden en näve kalk då och då, men bara lite för den får inte bli för akalisk.


Luckra: Ogräsrensa och luckra under säsongen.


Växtskydd: Spenat är som regel problemfri men kan vid varmt och fuktigt väder angripas av spenatbladmögel med stora skador. Möglet känns igen på de gulaktiga fläckarna och på gråviolett mögel på bladens undersidor. Detta kan undvikas genom användning av resistenta sorter och förebyggs genom algextrakt- och fräkenspadsduschar. Vissa år förekommer angrepp av bladlöss och betflugan. Bekämpa dem miljömässigt med besprutningar av malörts-, renfane-, eller vitlöksté. Vid starka angrepp används pyrethrumpreparat eller rotenon. Lämpligast är dock att avlägsna alla växter och så nytt. Så inte för tätt och välj resistenta sorter.



SKÖRD & FÖRVARING

Spenat kan skördas som plocksallat genom att skörda de yttre bladen vid behov. Vid skörd av hela plantan skärs den av nära markytan, eller cirka 4 centimeter ovanför marken vilket stimulerar tillväxt av nya blad. Skörda innan frost.

Förvaring: Skördad spenat förvaras kallt i kylskåp helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning. Spenat fungerar väl att förvällas och frysas.

Läs mer

Spenat

Babyspenat

Odla minisallat