Ölkorv, korvsticks

Fotograf/bild: Ginawars

Ölkorv, korvsticks

(tilltuggskorv, salamisticks, Landjäger)

Engelsk översättning beer salami

Fransk översättning saucisse de bière

Italiensk översättning birra salsiccia

Tysk översättning Bierwurst

Spansk översättning cerveza salchicha

Ölkorv (korvsticks) är i Sverige mer eller mindre hårda, smala, långa eller korta, kryddstarka korvar att knapra på som snacks eller drink- och öltilltugg. Det finns ingen närmare definition vad som är ölkorv. "Ölkorv" är en svensk företeelse som blev vanligt i Sverige från mitten av 1990-talet. I Tyskland (och i andra länder) begriper man knappt vad "bierwurst" är för något, för all korv passar väl till öl?! Tjocka som smala.

  • Korvtyp: Rökt, torkad snakskorv. Rökt eller smaksatt med rökarom (läs mer > Om rökning).
  • Smak: Salt och kryddig.
  • Alternativ vara: Liknande korv till exempel kabanos, eller torkad salami. Alternativt hårdtorkat snackskött (se dito).
  • Försäljning: Förekommer allmänt i butik.
  • Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket högt för att vara tillbehör. Mer relevant är att jämföra med huvudråvaror som korv: Medel, 200-300 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Bäst i kylskåp, men hårt torkad kan förvaras i rumstemperatur länge.

Innehåll: Främst griskött, men annat kött kan ingå. Kryddor inklusive sötningsmedel och aromämnen, lök, vitlök. Vanliga tillsatser är konsistensgivare E401, stabiliseringsmedel E509, konserveringsmedel E250, antioxidationsmedel E300, E301, E316, E392 med flera (se respektive).

  • Köttandel *): Vanligtvis mycket hög för hård korv, verklig andel 80-100% (på paketet 135-175%) tack vare hög uttorkning. Ibland lägre 60-80% för halvhård (på paketet ~100%)
  • Vattenhalt **): Generellt mycket låg 15-30%. Halvhård 30-55%, vilket fortfarande är mycket lågt för korv.
  • Relativ fetthalt **): Generellt mycket hög, 35% till runt 50%, främst på grund av låg vattenhalt.
  • Relativ proteinhalt **): Hög, vanligen 23-27%, tack vare låg vattenhalt.
  • Kolhydrater **): Generellt  mycket låg 1-3%
  • Salthalt: Hög, 3-5%.
  • Relativ energimängd **): Hög eller mycket hög, 300-600 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvstoppning.

Landjäger är en rökt hårdtorkad, rektangulär schweizisk fläskkorv. "Landjäger" var på 1800-talet schweiziska landsbygspoliser. Att korven fick detta namn lär bero på att korvens styvhet liknades med de "rakryggade" poliserna.  



SÅ ANVÄNDS ÖLKORV OCK KORVSTICKS

Ölkorv och sticks används främst som snackskorv till öl och som drinktilltugg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Påläggskorv, leverpastej

Salami, rökt medwurst

Hårdtorkat snackskött

Recept med Ölkorv, korvsticks

Det finns 1 recept med Ölkorv, korvsticks