Engelsk styckning lamm

Foto: Kunskapskokboken, teckning Caroline Ahlqvist ¤

Engelsk styckning lamm

(Lamb front: Lamb neck, scrag, neck chops, neck fillet, rib eye, best end, best neck chops, lamb shoulder, forequater, boned rolled shoulder, shoulder steak, shoulder blade, square cut, fore shank, lamb drumstick, Lamb saddle and breast: lamb rack, rack of lamb, frenched lamb racks, guard of honour, crown of lamb, loin, short loin, saddle, lamb cutlets, loin chops, double loin, barnsley loin, frenched cutlets, valentine steak, butterfly steak, eye of loin, cannon, tenderloin, strip loin, fillet, lamb noisette, lamb breast, lamb spare ribs, boned rolled breast, flap, Lamb leg: Boneless leg, chump, rump, short cut leg, half leg, lg cump of shank on, leg chump off shank off, leg chump on shank off, boneless lg joint, knuckle, top round, silverside, topside, thick flank, hind shank)

Engelsk översättning Lamb Cuts Chart UK

Engelsk styckning kan variera i landet och i andra engelskspråkiga länder, men avvikelserna är små (jämför > USA-styckning lamm). Anatomiskt är det ingen skillnad på lamm och andra däggdjur som ko, men eftersom lammet är mindre än nötkreatur är de flesta musklerna på lammet för små för att användas som enskilda styckdetaljer. Se film via länk nedan. Läs mer > Grovstyckning lamm. Läs mer om styckdetaljer, se högerkolumnen.

Engelska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad.

Front meat (framdelskött):

  • Lamb neck ("nacke") = lammhals. Scrag = övre smala delen. Neck chops = halskotletter (skivad hals). 
  • Neck fillet, rib eye lamb = urbenad karré-entrecote, nedre halsbiten.
  • Lamb shoulder, Forequarter = ("skuldra") lammbog. Boned rolled shoulder = urbenad bogrulle. Shoulder Steaks = skivad bog. Shoulder blade = skulderblad.
  • Square Cut ("kvadratstycke") är en alternativ styckning av framkroppen modell USA, där nacke och bringa skärs ut som en styckdel.
  • Foreshank = framlägg. Lamb drumstick = lägg med avskalad benstump.

Middle meat (mittdelskött):

  • RIB = revben.
  • Best end lamb, Lamb racks, Rack of lamb ("lammräcke") = lammracks. Frenched lamb rack = lammracks. Guard of honour = två lammracks med korsande rackben. Crown of lamb = rack i ring som en krona.
  • LOIN OF LAMB ("länd") = kotlettrad utan entrecote och rostbiff.
  • Short Loin, Saddle = sadeln.
  • Lamb cutlets, Loin chops = enkelkotletter lamm.
  • Double loin, Barnsley chop = dubbelkotlett.
  • Frenched Cutlet = kotlett med avskalad benstump. Valentine Steak, Butterfly steak = hjärt- eller fjärilsformad benfri och uppfläkt kotlett, Sverige = Fjärilskotlett.
  • Eye of loin = ytterfilé. Cannon = rakskuren ytterfilé.
  • Fillet (of loin) = innerfilé. Lamb noisette =skivad filé.
  • BREAST OF LAMB ("bröst") = bringa. Lamb spare ribs = tunna revbensspjäll, tunnbringa. Boned rolled breast = urbenad, rullad tunnbringa (lammrulle).
  • Flap ("flärp, flik") = flank. Medföljer ofta bringan som Breast and flap.

Rear meat (bakdelskött):

  • Full Leg (whole leg) = lammkyl, helt bakstycke med rostbiff. Boneless leg = urbenad lammkyl.
  • Chump (rump) = rostbiff. Benämns Sirloin i USA. 
  • Short cut leg = lammkyl utan rostbiff. Half leg = nedre halvan. Leg chump off, shank on = lammkyl utan rostbiff. Leg chump off, shank off = lammstek. Leg chump on shank off = stek inklusive rostbiff. Boneless leg joint = uppbunden urbenad  stek.
  • Styckdelar: Knuckle = fransyska. Top round = rullen. Silverside = ytterlår. Topside = innanlår. Thick flank = triangelstek (styckdel på utsidan av innanlåret).
  • Hind Shank = baklägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10

Läs mer

USA-styckning lamm

Styckning nöt, nötkött

Film: How To Butcher A Lamb (på engelska)