Isbergsallat

Fotograf/bild: Film: PostHarvest Technologies, iceberg

Isbergsallat

(isbergssallat, issallat, isbergssallad)

Latin: Lactuca sativa var. capitata

Engelsk översättning iceberg lettuce, crisphead lettuce

Fransk översättning laitue de iceberg, batavia américaine

Italiensk översättning lattuga iceberg

Tysk översättning Eisbergsalat

Spansk översättning lechuga iceberg

Isbergsallat (förr benämnd issallat) är biologiskt en krispig variant av arten Trädgårdssallat och en sortvariant av Egentlig huvudsallat (läs mer > Huvudsallat). En fransk fröfirma introducerade isberg i slutet av 1700-talet. Namnet fick den efter att en amerikansk fröfirma vid namn "Iceberg" införde sorten till USA år 1894. Det finns olika sortvarianter. Isberg har ett hårt knutet huvud med kraftiga, frasiga blad, som sitter mycket tätt tillsammans. De inre bladen är ljusgula till färglösa. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt i butik: Huvud 600 gram (500-700 gram).
  • Smak: Saftiga krispiga blad med mild smak.
  • Alternativ vara: Plocksallat, huvudsallat.
  • Försäljning/säsong: Året runt i butik. Svenskodlad slutet juni - oktober.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC. Hållbarheten är god, upp till 2 veckor. Mindre känslig för uttorkning än huvudsallat.
Hjärtsallat är en förädlad minivariant av romansallat eller isbergssallat. Se dito. 

Näring
: Isbergssallat är mindre näringsrik, vattnigare och mindre vitaminrik enär bladen inte utsätts för solljus på samma sätt som öppna salladshuvuden.

Odla
: Isbergssallad är den kommersiellt mest odlade och sålda sallatssorten av Trädgårdssallat (läs mer > Produktion sallat). Den är lite svårare att odla och känslig för angrepp av mikroorganismer. Isberg trivs i mullrik, fuktighets­bevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.


SÅ ANVÄNDS ISBERGSSALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Vanligtvis används isbergssallat rå och utgör en perfekt stomme för blandsallader. Den kan förvällas (kokas mycket hastigt) och serveras ljummen. Det är den vanligast använda sallatssorter och ingår tillsammans med romansallat i klassisk Caesarsallad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla isbergssallat

Huvudsallat

Om sallat

Hjärtsallat

Bilder olika isbergsallat

Film: How to grow iceberg

Recept med Isbergsallat

Det finns 26 recept med Isbergsallat