Sojadryck ¤

Fotograf/bild: Film: Nok´s Kitchen, tofu skins

Sojadryck ¤

(1. sojadryck, sojamjölk, sojabönsmjölk 2. tofuskinn, sojamjölkskinn, tofukyckling, tofuanka)

Engelsk översättning 1. soy milk, soya milk, soybean milk 2. tofu skin, dried beancurd sticks, tofu chicken, tofu duck

Fransk översättning 1. lait de soja 2. peau de tofu, poulet au tofu, canard au tofu

Italiensk översättning 1. latte della soia 2. pelle di tufi, pollo al tofu, anatra al tofu

Tysk översättning 1. Sojabohnenölmilch 2. Tofu-Haut, Tofu-Huhn, Tofu-Ente

Spansk översättning 1. leche de la soja 2. piel de tofu, pollo con tofu, pato con tofu

Sojadryck ("sojamjölk") är en mjölkliknande produkt framställd av sojabönor (se Tillverkning nedan). Den kinesiska prinsen Liu An anses vara den som först framställde sojamjölk under Handynastin (206 f.Kr - 220 e.Kr.), men det finns inga riktiga belägg för detta. Drycken spreds från Kina tillsammans med buddhismens spridning, numera känd i resten av världen. Får ej kallas "mjölk" i Sverige. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Fetthalt: Butiksdryck 1-2%. Hemgjord har högre fetthalt.
  • Smak: Krämig fyllig, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Annan vegetabilisk dryck, mellanmjölk.
  • Försäljning: Året runt, lätt sötad ("original") eller osötad ("naturell"). Även ekologisk. Ofta smaksatt med vanilj, choklad, äpple, eller blandad med yoghurt.
  • Jämförpris 2004: Runt 15-30 kr/liter inklusive ekologisk (standardmjölk ~10 kr/liter). Smaksatt 20-40 kr/liter.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.
Tofukinn (bild ovan t.v)  är sojamjölk som skinnat sig på ytan och som sedan torkats till krispiga, spröda blad. Borde egentligen benämnas sojamjölksskinn. Läs mer nedan.

Tillverkning: Sojadryck tillverkas av hela sojabönor eller av sojamjöl. Torra bönor blötläggs minst tre timmar till över natt för att mjukna varefter de våtmals. Mjöl blandas med 10 viktdelar vatten. Massan kokas upp och får sedan småkoka i 15-20 minuter under omrörning. Mjölken skummar mycket när den kokar så ett stort kokkärl behövs eller skumhämmande medel. Därefter filtreras vätskan (se film, klicka på Nok´s kitchen" under bilden ovan). För att tillreda tofuskinn hälls mjölk i ett vitt kärl som sedan sjudes vid cirka 93°C (ångkokas i filmen). Efter ett tag börjar mjölken skinna sig på ytan. Skinnet plockas upp med en chopstick (kinesisk ätpinne) och hängs på ställning för att bli krispigt torra vilket kan ta flera dagar. Se filmen.

Hälsa/näring
: Liksom för sojabönor är drycken energirik (100 Kcal/100g) proteinrik (2,5%) och fettrik (1,5%) jämbördig med standard(ko)mjölk. Drycken används ofta som ersättning för mjölkprodukter åt veganer, mjölkallergiker eller laktosintoleranta.



SÅ ANVÄNDS SOJADRYCK OCH SKINN

Sojadryck används som dryck, i matlagning och till framställning av tufu (läs mer > Tofu). Det är en vanlig dryck i Östasien och bland veganer. Det är också ett bra alternativ till mjölk åt mjölkallergiker och laktosintolleranta.

Tofuskinn används som snacks eller tillbehör till mat. Genom att forma och packa ihop färska ark kan man få dem att lika kycklingbröst. Sedan ångkokas eller steks den som "tofukyckling". Är den fylld med grönsaker kallas den för "tofuanka". Dessa och liknande vegetariska alternativ utvecklades från början av kinesiska buddhistmunkar. En annan variant är att rulla tofuskinn hårt runt en chopstick som sedan ångkokas och "slantas" (skivas). Skivorna med fyrkantigt hål i mitten liknar då gamla kinesiska mynt. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Sojabönor

tofu ¤

Vegetabilisk dryck

Recept med Sojadryck ¤

Det finns 5 recept med Sojadryck ¤