Svarta linser

Fotograf/bild: Eatwholefoods

Svarta linser

(grönsvarta linser, belugalinser)

Engelsk översättning black lentils, grey lentils, beluga lentils, sabut urad, urad dal

Fransk översättning lentilles noires

Italiensk översättning lenticchie nere

Tysk översättning schwarze Linsen

Spansk översättning lentejas negras

Svarta linser är biologiskt sortvarianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns olika varianter men den vanligt förkommande benämns belugalinser för att den liknar belugakaviar när kokt. Anses av många vara den bästa linsen. Den är rund nästan pärlformad med svart skal. Benämns i Indien sabut urad. Skalad är den krämgul som då kallas urad dal i Indien. Se recept, klicka  på "recept" till höger om bilden ovan.  

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 90 gram = 190 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
  • Smak: Bönkaraktär.
  • Alternativ vara: Gröna linser eller andra linser.
  • Försäljning/säsong: Torkade säljs året om. Även konserverade förekommer.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. 


SÅ ANVÄNDS SVARTA LINSER

Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat.

Blötläggning: Skölj linserna. Linserna behöver inte blötläggas.

Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 10-15 minuter för svart lins med skal. Svarta linser brukar hålla formen men faller sönder om överkokt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Gröna linser

Om linser

Film: Cooking black lentis

Film: Braised Black Lentils

Recept med Svarta linser

Det finns 6 recept med Svarta linser