brandy, brandewine, brandy-wine
eau-de-vie de vin, eau-de-vie fine
acquavite di vino
Weinbrand
Konjak är destillerat vin lagrat på ekfat. Det äldre uttrycket att bränna vin återfinns i engelskans brandy (brandewine, brandy-wine) och holländskans brandewijn. Konjak som smaksatts med fruktessens kan också kallas brandy, t.ex. Apricot Brandy eller Cherry Brandy.
Konjak uppfanns i departementet Charente i Frankrike på 1600-talet, när man upptäckte att dubbeldestillerat vin kunde drickas utan ytterligare rening och att det därför lämpade sig bättre än vanligt vin för export och transport.
Brandy är det internationellt erkända begreppet för destillerat vin som lagrats på ekfat. För att få kallas brandy inom EU, måste spriten lagras minst ett år på stora ekfat eller minst sex månader på ekfat som rymmer högst 1 000 liter.
Cognac är ett registrerat varumärke exklusivt för region Cognac i Frankrike, medan konjak på svenska är ett allmänt begrepp (på franska = eau-de-vie de vin).
Armagnac är, liksom cognac, ett geografiskt område i södra Frankrike och ett skyddat varumärke för "brandy" som kommer från detta område.
Recept med Om konjak och brandy
Det finns 62 recept med Om konjak och brandy
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svart vinbärsmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Crêpes med alkohol (rom, calvados e.d.)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fransk omelett med konjak (efterrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klenäter, friterade småkakor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gunillas enkla konjakskulor
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Gunilla
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad hummer
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Svenska hemdelikatesser *