Piplök, salladslök

Fotograf/bild: Film: CiCi Li, How to regrow scallions

Piplök, salladslök

(piplök, sallatslök, vinterlök, grön lök, Så används salladslök)

Latin: Allium fistulosum

Engelsk översättning Welsh onion, scallion, spring onion, cibol US: green onion

Fransk översättning ciboule, cebettes

Italiensk översättning cipolla inverno, cipolletta, cippolletta, cipollotto

Tysk översättning Winterzwiebel

Spansk översättning cebolleta, cebollin, cebollino

Piplök (Allium fistulosum, fistulosum = ihålig) mer känd som salladslök, är en art i släkte lökväxter (läs mer > Om lök). Arten anses härstamma från Asien (Kina) och trivs i blöta lätt sura lövträdsskogar. Den ser ut som en  liten purjolök och blir upp till 30 centimeter hög innan den skördas. I asiatiska länder skördas salladslök ofta senare varvid den mer liknar en purjolök. Liksom purjon bildar den inte en jordlök utan består av ihåliga stjälkar och blad. Den nedre delen som växer under jord är vit och blasten ovan jord är grön. Det finns olika sorter, även röd sådan. Stora liknar purlök, små liknar gräslök. Det finns många olika odlade sorter. Det engelska namnet "welsh onion" har inget med Wales att göra, utan ett gammalt (engelskt) uttryck för främmande, inte inhemskt enär löken kom från Kina. Se film, klicka på "CICI Li" under bilden ovan,

  • Vikt: Runt 30 gram per styck.
  • Smak: Salladslök har mild löksmak. 
  • Alternativ: Purjolök eller annan löksort.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad maj-augusti.  
  • Förvaras helst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. Hållbar några veckor.

Sticklök: Salladslök kallas ibland (felaktigt) för "sticklök". Sticklök är är små späda fröodlade skott som används till utsäde och som nästkommande år odlas till små eller stora lökar (läs mer  > Smålök, steklök). I brist på "riktig" sticklök kan man strimla salladslöken om man vill efterlikna en sticklök.


SÅ ANVÄNDS SALLADSLÖK

Salladslök äts rå eller tillagad. Flitigt använd i de asiatiska köken, där kepalök mer sällan förekommer. Den kan användas som annan lök, men förekommer mest i sallader och soppor, samt flitigt wokad i det thailändska och kinesiska köket. Rotfästet och den grövsta övre flikiga, gröna delen skärs bort. Skölj och skär i bitar vid behov. Lättkokas eller lättsteks. Serveras ljummen eller kall. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Purjolök

Tillagning grönsaker }

Recept med Piplök, salladslök

Det finns 139 recept med Piplök, salladslök