Charentaismelon

Fotograf/bild: Film: RareSeeds, charentais

Charentaismelon

(charentaismelon)

Latin: Cucumis melo cantalupensis

Engelsk översättning melon charentais

Fransk översättning charentais melon, cavaillon charentes

Italiensk översättning charentais melone

Tysk översättning Charentais Melone

Spansk översättning charentais melón

Charentais är en rund liten sockermelon, en variant av cantaloupe som utvecklades i Frankrike på 1920-talet med anor från 1500-talet (läs mer > Cantaloupe­meloner). Dagens odlade charantaismeloner är mestadels hybrider av originalet till exempel gul eller vit Cavaillon charentes. Odlas främst i Frankrike och Nordafrika. Idag är det fransosens standardmelon på frukostbordet under säsong. Se film, klicka på "RareSeeds" under bilden.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Charentes, Frankrike på 1920-talet. En förädling av Cantaloupe.
  • Form och vikt: Rund, cirka 10 centimeter stor. Vikt 0,5-1,5 kilo.
  • Skal/färg: Skalet är hårt, slätt eller lätt nätmönstrat, blekgult eller ljusgrönt varierande med sort. Mycket aromatisk. Liksom cantaloupe har charentais gröna längsgående ränder mer eller mindre markerat. I toppen finns en kort bit av hänget kvar som inte förtvinar när frukten mognar. 
  • Fruktkött: Ganska fast, orange eller laxrosa med markerad grön rand intill skalet.
  • Mognad: Augusti-september i Frankrike. En mogen melon har blommig honungsdoft, starkare än cantaloupe. Det är främst aromen som anger mognad.
  • Smak: Mogen charantais är saftig och smakrik med tydlig sötma och lätt syra, sötare än cantaloupe.
  • Alternativ vara: Cantaloupe eller andra sockermeloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs i butik sensommar och på hösten. Främst på sina lokala marknader eftersom de är känsliga för transport.
  • Förvaring: 12-14°C. Hållbar 1-2 veckor. 3-5 dagar vid 20°C.

VIKT, PORTIONSVIKT CHARANTAIS

Charantais väger 0,5-1.5 kilo.  Andelen mjukt fruktkött av totalvikten brukar vara runt 40% för halvmogen melon och 55-60% när fullt mogen. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.

 Charantis normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Halvmogen

600 g

-10%

-20%

-30%

250 g

0,5

 Fullt mogen

650 g

-10%

-20%

-15%

350 g

1


Portionsvikt: Till frukost passar en halv eller hel melon. Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt runt 1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS CHARANTAIS

En utmärkt melon för en lätt måltid tillsammans med kokt, rökt eller lufttorkad skinka. Passar väl till fruktsallader och till dessert. Läs mer > Meloner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Meloner

Cantaloupemeloner

Matbiologi frukt

Film: Harvesting Charentais Melon

Film: Odling charantais