Gul och röd vattenmelon

Fotograf/bild: Film: Populer WrldVideo, watermelon

Vattenmeloner

(vattenmeloner, vattenmelon, ökenmelon)

Latin: Citrullus, Citrullus lanatus (desert melon), C. amarus (lemon melon), C. colocynthis (Abu Jahl´s melon), C. ecirrhosus (Namib tsamma), C. ecirrhosus (Gemsbok cucumber), C. naudinianus, C. mucosospermus, C. rehmii

Engelsk översättning watermelons, watermelon, icebox melon, desert melon

Fransk översättning pastèques, pastèque, melon du désert

Italiensk översättning cocomeri, anguria, melone del deserto

Tysk översättning Wassermelonen, Wassermelone, Wüstenmelone

Spansk översättning sandías, sandía, melón del desierto

Vattenmeloner (Citrullus) är biologiskt ett släkte med sju arter i familj Gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter), eller ett bär om man så vill (läs mer > Matbiologi frukt). Tillhör alltså inte Gurksläktet (Cucumis) där bland annat arten Melon ingår (läs mer > Meloner). Vatten­meloner är slingrande ökenvinrankor med härkomst från Afrika. Ur gastronomiskt synpunkt är det arten Ökenmelon (C. lanatus) som är betydelsefull. Övriga arter har viss lokal betydelse som föda och vätskekälla. Se film, klicka på "Populer WrldVideo" under bilden.

  • Citrullus lanatus (Ökenmelon) är den odlade arten av en ökenvinranka hemma­hörande i södra Afrika. Det finns två varianter (var. lanatus och var. cordophanus) vilka allmänt benämns vattenmelon och är de som säljs i handeln. Läs mer nedan.
  • Citrullus amarus (citronmelon m.fl. namn) är hemmahörande i Sahara- och Kalahariöknens torra kantområden. Frukten liknar Lanatus men har ett fast vitt fruktkött som är svårätet.
  • Citrullus colocynthis ( Abu Jahl´s melon m.fl. namn) är hemmahörande i torra områden runt medelhavet och Västasien. Det är en liten rund melon 5-10 centimeter stor, som blir gyllengul vid mognad. Fruktköttet är vitt, mjukt och mycket bitter i smaken.
  • Citrullus ecirrhosus (Namib tsamma) är hemmahörande i Namibiböken. Frukten är snarlik arten amaris med ett hårt, vitt och bittert fruktkött.
  • Citrullus naudinianus (Gemsbok cucumber) är hemmahörande i södra Afrika i skogsmiljö och gräsmarker. Det är en liten 4-12 centimeter oval melon täcket med taggar. Den blir blekt gul vid mognad och är då ätbar.
  • Därutöver de två arterna C. mucosospermus  och C. rehmii som gastronomiskt är av obetydligt värde.
Historia: Kalaharis nomadfolk San använde frukten ("tsamma") som vattenkälla och näring för att överleva i Kalahariöknen. Såväl söta, som smaklösa och beska. Vattenmeloner kultiverades i Nildalen på 100-talet e.Kr. och omnämns i Bibeln. På 800-talet fanns de i Indien och på 900-talet i Kina. Morerna införde växten till Spanien runt 1000-talet, varifrån den spreds sig norrut i Europa. På 1500-talet finns den omnämnd i botaniska böcker och på 1600-talet odlades den allmänt i Sydeuropa. Vattenmelonen överfördes från Afrika till Den nya världen på 1500-talet av kolonisatörer och slavar.


VATTENMELON

Vattenmelon (Citullullis lanatus) är den odlade arten som förekommer i handeln. Benämns egentligen Desert melon (ökenmelon) som består av två variteter (var. lanatus och var. cordophanus) allmänt kallat vattenmelon. Det är en ettårig slingrande växt, med en förgrenad stam som kan bli 3 meter lång. Vita eller gula blommor växer i bladvecken. Det finns idag över 1200 olika vattenmelonsorter. Mindre vattenmeloner kallas i USA ibland för "icebox melons" för att de får plats i en kylväska. Som kuriositet odlas i Japan vattenmeloner i formar vilket ger fyrkantiga, pyramid-, eller hjärtformade meloner (se filmer via länk nedan). Dessa skördas vanligen omogna och är då mindre söta och saftiga.
  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Södra Afrikas torra stäppområden. 
  • Form och vikt: Oftast rund, ibland oval. Vanligen 10-30 centimeter stor med vikt 2-6 kilo i butik, men kan väga mer. Världsrekordet ligger på 159 kilo.
  • Skal och färg: Skalet är hårt och slätt med ljusgrön bottenfärg och längsgående, oregelbundna, mörk­gröna ränder. 
  • Fruktkött: Fruktköttet är mycket saftigt, saftigare än sockermeloner. Smaken är milt söt, inte lika söt som sockermeloner. Färgen är oftast röd, men kan också vara gul, orange, rosa, ljusgrön eller vit. Svarta eller vita ätbara kärnor är utspridda i fruktköttet. Det finns även kärnfria sorter. 
  • Smak: Smaken är densamma oavsett färg. Vattnigare, mindre söta och smakfattigare än sockermeloner. Medel sockerhalt (c:a 9%) och låg andel syra (c:a 0,2%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Mognad: Till skillnad från sockermeloner är vattenmeloner som köps i butik oftast färdiga att konsumeras.
  • Alternativ vara: Sockermeloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs året om. Import från Medelhavsländerna främst från Spanien, men kan också komma från andra länder som Brasilien.
  • Jämförpris: Mycket lågt. Vattenmeloner är som regel billigare än sockermeloner. Butikspris 15-30 kr per kilo under högsäsong (köttpris 25-60 kr/kg), eller ännu lägre på kampanj. På vintern kan priset vara det dubbla. Kärnfria, om de överhuvudtaget finns till försäljning, är betydligt dyrare. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 6-8°C. Hållbar 2-3 veckor. 1-2 veckor vid 20°C.

Hälsa: Vattenmeloner är näringsfattiga, med hög andel vatten (~91%). Sockerhalt 7-8%. Lågt energivärde, cirka 34 Kcal/100g. Skillnaderna mellan olika sorter är ringa. Meloner anses som andra frukter vara nyttig mat rikt på vitamin C. Melonerna bör sköljas för att salmonellabakterier kan förekomma på skalet.

Odla: Vattenmeloner behöver temperatur över 25 grader och odlas i torrt subtropiskt klimat. Fröna behöver sandig lerjord för att frodas och ett PH-värde mellan 5,5-7.

Produktion: Den totala världsproduktionen av vattenmeloner år 2012 blev drygt 100 miljoner ton (sockermeloner knappt 30, Läs mer > Produktion europeisk frukt). Asien dominerar med 88 miljoner ton (83%) varav Kina med 70 miljoner ton (världsandel 66%), följt av Turkiet 4 och Iran 3,8 miljon ton. Afrika knappt 6, främst Nordafrika. Europa 5,3 miljoner ton (Ryssland, Spanien, Slovenien, Ukraina, Rumänien, Grekland). Medelhavsländerna inklusive Turkiet knappt 11 miljoner (10% av världsmarknaden). Amerika producerar 6 miljoner ton (världsandel 6%), varav Sydamerika (främst Brasilien) 2.8, Nordamerika (USA) 1.8 och Centralamerika (främst Mexiko) 1.4 miljoner ton. Källa: FAOSTAT.


Miljö: Meloner är oftast en importvara och därmed ett mindre bra miljöval, i synnerhet vintertid när de kommer långväga.


VIKT OCH PORTIONSVIKT VATTENMELON


Vattenmeloner väger vanligen 2-6 kilo i butik. Andelen fruktkött av totalvikten brukar vara cirka 60%. Resten är huvudsakligen skal. En liten del utgörs av kärnor som är ätbara.

 Vattenmelon normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Liten mogen

2000 g

-3%

-35%

-2%

  600 g

2

 Stor mogen

4000 g

-3%

-35%

-2%

1200 g

4

© Testlagat av Kockskolans provkök 1509

Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 300 gram ätbart fruktkött för en förfriskningsportion eller en råvikt av 500 gram.



SÅ ANVÄNDS VATTENMELON

Vattenmelon passar utmärkt som förfriskning, väl kyld till exempel en het sommardag. Utmärkt som förfriskning efter kräftor eller andra skaldjur, då den balanserar upp skaldjurens sälta. En annorlunda variant är att grilla stora skivor lätt sockrade (se recept > Grillad melon och ananas). Melonens skal är ätbart, men har bitter smak. Det kan användas till pickles (läs mer > Pickles). Fröna, som har nötig smak, kan torkas och rostas och ätas som snacks vilket är vanligt i Kina och Vietnam i samband med nyårsfirande. Av saften tillverkas juice och vin. Man kan fylla melonen med vin eller sprit (se recept > Champagnemelon).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Meloner

Pickles

Om prisjämförelser

Om gurkväxter

Matbiologi frukt

Fruktsmak

Film: When is the watermelon ripe?

Film: Square watermelons in Japan

Film: Heart-sheped watermelons

Film: Watermelon skin carving in Japan

Film: Water melon carved by J. Pereira

Film: How to make watermelon cake

Bild: Melonodling

Recept med Vattenmeloner

Det finns 7 recept med Vattenmeloner