Latin: Cucumis melo inodorus

Engelsk översättning 1. honeydew melon 2. Golden honeydew 3. Orange-fleshed honeydew 4. Casaba melon

Fransk översättning 1. melon miel, melon miellat 2. blanc melon d´Antibes d´hiver

Italiensk översättning melone di melata, gialletto, gialletti meloni

Tysk översättning Honigmelone

Spansk översättning amarillo melón, melón de miel

Honungsmeloner är biologiskt en sortgrupp (Inodorus) bestående av olika sortvarianter sockermelon (läs mer > Meloner). Tre varianter benämnda honungsmelon och ett antal andra till exempel Casaba. Se film via länkar nedan.

  1. Grön honungsmelon (eng. Green fleshed honeydew) har krämvitt skal som blir blekgult vid mognad och ljusgrönt fruktkött. Det är den vanligaste varianten i USA.
  2. Gyllene honungsmelon (eng. Golden honeydew) har gult skal och vitt fruktkött.
  3. Orange honungsmelon (eng. Orange-fleshed honeydew) har krämvitt skal och orange fruktkött.
  4. Casaba melon är en av flera andra honungsmeloner. Namngiven efter den turkiska staden Kasaba. Den är gul med vitt fruktkött, mindre söt än vanliga honungsmeloner med en gurkliknande smak.
Honungsmelon är flitigt odlad i temperade områden på norra och södra halvklotet. 

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Honungsmelon är en förädling av den gamla franska sorten Blanc d´Antibes d´hiver. 
  • Form och vikt: Rundoval 15-22 centimeter lång, med vikt vanligen runt 2 kilo (1.5-4 kg).
  • Skal/färg: Ytan är slät med mjuka längsgående skåror.
  • Fruktkött: Fruktköttet är ljusgrönt-krämvitt och saftigt.
  • Mognad: Sommar och tidig höst. För att avgöra om en honungs­melon är mogen använder man "tummetoden". När melonen mognar blir den vaxartad. Dra med ren tumme på skalet skall det gnissla. Se film via länk nedan).
  • Smak: Sockerhalten är hög och smaken söt. Hög sockerhalt (c:a 10%) och låg andel syra (c:a 0,2%). Läs mer > Fruktsmak. Mild behaglig arom.
  • Alternativ vara: Andra meloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs året om.
  • Förvaring: 10-14°C. Hållbar 2-3 veckor. 1-2 veckor vid 20°C.


VIKT & PORTIONSVIKT HONUNGSMELON

Färdigmogna honungsmeloner väger runt 2 kilo (1,5-4 kg), varav mjukt fruktkött utgör cirka 2/3-delar av totalvikten i en mogen melon. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.

 Honungsmelon normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Halvmogen

1800 g

-5%

-15%

-25%

1000 g

2

 Fullt mogen

2000 g

-5%

-15%

-15%

1300 g

3

© Testlagat av Kockskolans provkök 1509

Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 600-800 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS HONUNGSMELON

Honungsmelon används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon för sin friska, saftiga och söta smak. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Meloner

Fruktsmak

Matbiologi frukt

Film: How to pick a ripe honeydew melon

Film: When is the honeydew ripe?

Film: Garden Ideas, honeydew melon

Film: Sigonas Farmers Market, orange flesh honeydew

Recept med Honungsmeloner

Det finns 8 recept med Honungsmeloner