Så steks fläsk och bacon

Fotograf/bild: Werners Gourmet

Så steks fläsk och bacon

Fläsk brukar knaperstekas om det används som tillbehör till mat. I annat fall lättstekt eller rå. Knaperstekt fläsk bör ätas nystekt, krispigheten försvinner efter ett tags vila.
  1. Hetta upp en panna på hög(-sta) värme med lite matfett. Matfettet gör att fläsket blir bättre knaperstekt och fläsket fastnar inte i pannan lika lätt. Hög hetta för att snabbt bränna bort utsipprande vätska. Vid lägre värme blir fläsket mer kokt än stekt. Sänk värmen något när ingen mer vätska rinner ut. För att sänka vätskenivån i vattenrikt fläsk eller bacon kan man först mikra det en kort stund och sedan steka färdigt i panna med lite fett.
  2. Lägg i skivorna vid sidan av varandra, aldrig på varandra. Stek i omgångar. Stek 1 minut på var sida och fortsätt sedan att steka till önskad stekgrad på båda sidorna. Lätta skivorna från pannan då och då.
  3. Lägg över på hushållspapper för fettavrinning.

I ugn: När man steker fläsk eller bacon bildads mycket stekos. Vill man begränsa detta, eller om man skall tillreda större mängder kan man steka fläsk och bacon i ugn 225°C tills lagom stekt. Helst på galler för vatten- och fettavrinning. Det tar runt 10 minuter. Man kan också varmhålla redan stekt fläsk och bacon i ugn 110°C, men krispigheten försvinner.

Bacon steks på samma sätt under kortare tid, men kan med fördel snabbstekas i micro. Modernt bacon blir krispigare i micro än tillagad i panna. Lägg hushållspapper på en tallrik, sedan bacon och täck med hushållspapper. Sätt i micron några minuter tills baconent blivit knaprigt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

              
Läs mer

Stekfläsk, bacon

Näringsberäkning stekfläsk och bacon

Leif Mannerström steker fläsk