Gräddost

Fotograf/bild: Kryddburken ¤

Gräddost

(Svensk hårdost)

Tysk översättning Rahmkäse

En ost som påtagligt påverkat vår matkultur är Gräddost. Denna feta (60+) mjuka, milda och svagt syrliga ost har nu funnits i Sverige i 55 år. Osten, som formatmässigt har sitt ursprung i en-kilos Hushållsost, såg dagens ljus den 24 september 1952 på mejeriet i Boxholm i Östergötland.

Ursprung: Sverige. Start 1952 av Boxholms mejeri. Tillverkas av flera mejerier, Åseda, Västervik, St Olof.

Osttyp: Grynpipig, cylindrisk eller block/filé, komjölk.

Ytskikt: Plastfilm (skorpfri - kantfri), vax.

Snittyta: Grynpipig, jämn, ljusgul till gul, oregelbundna pipor.

Konsistens: Halvmjuk, jämnt smältbar, skivbar.

Smak: Mild, syrlig.

Lagring: Minst 1 månad.

Fetthalt: 38%.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar: Svensk gräddost är en hårdost med hög fetthalt och skall inte förväxlas med "gräddostar" i många andra länder (flödeost, cream cheese, fromage à la crème, m.fl.) vilket avser färskost (läs mer > Om färskostar).

Läs mer

Gräddosthistoria

Recept med Gräddost

Det finns 2 recept med Gräddost