Hushållsost }

Fotograf/bild: Who Cut the Cheese?

Hushållsost }

(Svensk hårdost, bondost, lantost)

Hushållsost är av litet format och tillverkas utan komplicerad utrustning för att pressa osten. Den är från början anpassad för att produceras hemma i köket med de hjälpmedel som finns där. Osten kallades ursprungligen för bondost, korgost, kilo-ost eller gårdsost. Från slutet på 1800-talet kallas den för Hushållsost, ett passande namn eftersom det var just i hushållet den tillverkades.

Ursprung: Svensk bond- & gårdsost sedan 1200-talet.
Kallades förr även bondost eller lantost.

Osttyp: Grynpipig, liten cylindrisk, 1-2 kg, komjölk.

Ytskikt: Plastfilm (skorpfri - kantfri).

Snittyta: Grynpipig, jämn, ljusgul-gul, oregelbundna pipor.

Konsistens: Halvmjuk, något elastisk, skivbar.

Smak: Mild, svagt syrlig, aningen söt och besk.

Lagring: Minst en månad.

Fetthalt: 17%, 26%.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar: "Garanterad Traditionell Specialitet" i EU, dvs en EG-skyddad geografisk ursprungsbeteckning.

Recept med Hushållsost }

Det finns 1 recept med Hushållsost }