Engelsk översättning rice noodles

Fransk översättning nouilles de riz

Italiensk översättning pastina brodo del riso

Tysk översättning Reisnudeln

Spansk översättning tallarines de arroz

Risnudlar görs av rismjöl blandat med vatten. Ibland uppblandat med annan stärkelse som tapioka för att öka degens seghet och genomskinlighet. De är mycket tunna, spröda och nästan genomskinliga när kokt. Nudlar hör till det asiatiska köket från Thailand till Japan med Kina i centrum, där de vanligen äts färska. Risnudlar är inte fullt så vanligt i Asien som man skulle kunna tro. I Ostasien (Japan, Korea och norra Kina) är vetenudlar vanligast, medan risnudlar mest förekommer i Sydostasien (södra Kina, Vietnam och däromkring). Även i Thailand var vetenudlar populärast förr, men i nationalistisk anda under Andra Världskriget och av exportskäl propagerades för ris och risnudlar och den klassiska rätten Pad Thai (se dito recept) lyftes fram som nationalrätt. Läs mer >  Om nudlar.

  • Vikt: Torkade vete- och äggnudlar ökar sin vikt med cirka 3 gånger vid kokning.
  • Koktid: Mycket kort, någon minut eller så. Se förpackning.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Andra nudlar eller soppasta.
  • Försäljning: Torkade risnudlar förekommande i svenska butiker, men inte lika vanligt som äggnudlar. Färska nudlar saknas i svenska butiker. 
  • Jämförpris: Medel. Kilopriset på torkade nudlar i svenska butiker 50-100 kr/kg. Ekologiska kan vara ännu dyrare. Tillagat kilopris lika med 15-30 kronor, vilket är ett medelpris avseende tillbehör. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras torrt i rumstemperatur.

SÅ ANVÄNDS RISNUDLAR

Risnudlar används främst i soppor av olika slag, men också i sallader och som tillbehör till mat. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan de wokas, stekas, eller friteras.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om nudlar

Om prisjämförelser

Recept med Risnudlar

Det finns 11 recept med Risnudlar