Jasminris (halvklibbigt)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jasminris (halvklibbigt)

(jasminris = thailändskt långkornigt aromatiskt ris)

Engelsk översättning jasmine rice = Thai long grain aromatic rice

Fransk översättning riz thaï, riz jasmin, riz parfumé = riz aromatique thaïlandais à grains longs

Italiensk översättning riso gelsomino, riso jasmine = riso aromatico tailandese a chicco lungo

Tysk översättning Jasminreis = thailändischer Langkorn aromatisch Reis

Spansk översättning arroz jazmín, arroz tailandés = arroz tailandés aromático de grano largo

Jasminris är ett långkornigt ris med ursprung från Phanat-Nikhomdistriktet i Thailand. Saluförs som regel polerat (vitt ris), men förekommer även som svart fullkornsris (läs mer > Svart ris). Namnet jasmin syftar på jasminblommans vithet och väldoft. Det är ett halvklibbigt ris, klibbigare än till exempel basmati men inte lika klibbigt som kortkornigt ris. Sköljning och blötläggning av riset innan tillagning minskar klibbigheten. Det sägs också vara ett aromatiskt ris med parfymerad doft, som försvinner efter några månaders lagring. Finsmakare föredrar av denna anledning nyskördat jasminris. År 2017 utsågs jasmin (sort: hom mali 105) till världens bästa ris på World Rice Conference i Macau, Kina. Det finns flera sortvarianter av jasminris. Läs mer > Om ris.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt = 95 gram. 100 gram = 1,05 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas.  1 dl okokt ris ger ~4 dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris = 0,25 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 4 dl luftat kokt ris (~200 gram, ~230 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Konsistens: Halvklibbigt när kokt. Sköljt och blötlagt ris något mindre klibbigt.
  • Smak: Aromatisk med nötig doft och smak liknande popcorn. Lätt sötaktig smak enligt vissa. Riset har mest arom nyskördat, vilket avtar vid lagring och åldrande.
  • Alternativ vara: Annat långkornigt vitt ris.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt. Finns ibland även som boil-in-bag.
  • Jämförpris: Mycket lågt pris som tillbehörsmat (läs mer > Om prisjämförelser). Likvärdigt med långkornigt vitt ris. Inköpspris 15-30 kr/kilo, ekologiskt 30-50 kr/kg, boil-in-bag cirka 60 kronor. Tillagat pris: Ordinärt 5-10 kr/kg, ekologiskt 10-20 kr/kg och  boil-in-bag cirka 20 kronor. Förpackningsstorleken påverkar priset.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Odling/produktion: Riset odlas främst i Thailand, Kambodja, Laos och södra Vietnam. I liten skala odlad i andra länder till exempel i Italien. Där finns även ett svart ris som benämns venusris, ibland kallat svart jasminris. Det är dock en hybrid av olika rissorter (läs mer > Svart ris).

Hälsa
: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS JASMINRIS

Jasminris används främst som matris, som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Riset bör helst ätas nyskördat. Den speciella aromen och smaken försvinner efter efter några månaders lagring. Riset kokas i 20-30 minuter (se instruktion på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Långkornigt vitt matris

Om ris

ånga, ångkoka ¤

Så tillagas ris

Vattenreduktion, vattenabsorption

Svart ris

Recept med Jasminris (halvklibbigt)

Det finns 15 recept med Jasminris (halvklibbigt)