Bläckfiskars anatomi

Fotograf/bild: Almandine, Wikipedia

Bläckfiskars anatomi

(Bläckfiskens anatomi: 1. arm 2. huvud 3. mantel (bål) 4. fenor 5. näbb, mun 6. sifon 7. tentakel, Så rensas bläckfisk)

Engelsk översättning Anatomy of squid: 1. arm 2. head 3. mantle (torso) 4. fin 5. beak, mouth 6. siphon 7. tentacle

Fransk översättning Anatomie de calmar: 1. bras 2. tete 3. manteau (torso) 4. nageoires 5. bec, bouche 6. sipon 7. tentacule

Italiensk översättning Anatomia del calamaro: 1. braccio 2. testa 3. mantello (busto) 4. pinna 5. becco, bocca 6. sifone 7. tentacolo

Tysk översättning Anatomie des Tintenfische: 1. Arm 2. Kopf 3. Mantel (Rumpf) 4. Flosse 5. Schnabel, Maul 6. Siphon 7. Tentakel

Spansk översättning Anatomía del calamar: 1. brazo 2. cabeza 3. manto (torso) 4. aleta 5. pico, boca 6. sifón 7. tentáculo

Bläckfiskar delas in i två underklasser. Dels Fyrgälade bläckfiskar som har ett yttre skal liknade en vinbergssnäcka (vilka det dock endast finns 6 arter av), dels Tvågälade med cirka 800 arter innefattande de ur matsynpunkt intressanta och som beskrivs nedan.


ANATOMI TVÅGÄLADE BLÄCKFISKAR

Kroppen består av tre delar - bål med fenor längst bak, huvud i mitten och 8 eller 10 armar längst fram. 

  1. Armar: Bläckfiskens armar är försedda med sugskålar avsedda att hålla fast byten.
  2. Huvudet: Bläckfiskar har stora och väl utvecklade ögon med god syn. Den har tre hjärtan, en för att pumpa blod genom kroppen och två gälhjärtan i bålen för att pumpa vatten från gälarna ut i sifonen.
  3. Bål och mantel: I bålen finns olika inre organ. På bålen finns en muskulös mantel med två springor till två gälar och en mantelhåla. Vattnet i hålutrymmet kan pressas samman och tryckas ut genom ett rör till sifonen.
  4. Fenorna används till styrning genom vattnet. Bläckfiskar är mycket skickliga simmare.
  5. Sifon: Vattentrycket från mantelhålan trycks ut med varierande kraft, vilket gör att bläckfisken förflyttar sig långsamt eller mycket snabbt (bakåt). Via fontänen kan djuret spruta ut "bläck" som skydd mot angrepp.
  6. Munnen består av två hornartade käkar och i svalghålan finns en rivtunga (radulan) som används för att riva sönder föda. Motsvarar fåglarnas mun varför den också kallas näbb. 
  7. Tentakler: Längst ut på armarna finns känselspröt med vilka djuret känna sig fram i omgivningen.
  • Skinnet innehåller speciella celler som kan skifta färg så att bläckfisken kan smälta in i omgivningen.

SÅ RENSAS BLÄCKFISK

Bläckfisken består av tre delar, varav huvud skärs bort och innanmätet i bålen tas ur och kastas (se film via länk nedan > Så rensas octopus). Sträck ut kroppen på en skärbräda och fortsätt sedan enligt nedan.

  • Armarna skärs av från huvudet strax ovanför där de fäster samman. Kläm ut den hårda munnen med fingrarna, den pluppar ut ganska lätt. Först de hårda käkarna sedan hela munhålan.
  • Huvud: Skär av huvudet där det ansluter till bålen. Huvudet kastas.
  • Bålen: Stick in handen i huvudet och dra bort inälvorna. Vänd ut-och-in på svålen och dra bort rester och hinnor på in- och utsida. Rensad och sköljd bål visas på lilla bilden ovan.
  • Skölj noga i kallt vatten. Se till att få bort smuts i sugkopparna. Köttet skall vara rent och kritvitt. Torka delarna torra.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer

Bläckfiskar

Kalmarer

Octopus

Film: Så rensas bläckfisk

Recept med Bläckfiskars anatomi

Det finns 5 recept med Bläckfiskars anatomi