Octopus

Fotograf/bild: Film: FOGO Charcoal, grilled octopus

Octopus

(1. Octopoda > åttaarmade bläckfiskar, 2. octopus vulgaris vanligen kallad octopus )

Latin: Octopoda, Octopus, Octopus vulgaris

Engelsk översättning 1. Octopoda = eight-limbed molluscs (octopus) 2. common octopus

Fransk översättning 1. Octopoda = mollusques à huit bras (pieuvres) 2. pieuvres commune, poulpe comune

Italiensk översättning 1. Octopoda = molluschi a otto braccia (polpi) 2. polpo comune

Tysk översättning 1. Octopoda = Achtarmigen Tintenfische (Kraken) 2. Gewöhnliche Krake, Gemeine Krake

Spansk översättning 1. Octopoda = moluscos con 8 tentáculos (pulpos) 2. pulpo común, pulpo di roca

Octopoda (åttaarmade bläckfiskar) är biologiskt en ordning bland bläckfiskar i djurstam blötdjur, som omfattar 11 familjer och knappt 300 arter. De karakteriseras av att de har åtta lika långa armar. Mest känd är arten octopus vulgaris inom släkte Octopus (115 arter), vanligen kort och gott kallad octopus. Det är nog den bläckfisk som folk oftast tänker på. Den dyker upp i äventyrsfilmer och böcker som jättelika skattvaktande monster som hjälten slåss med. Förekommer ofta som modell för leksaker. Den sicilianska maffian kallas ibland "polpe" (bläckfisken dvs. octopus). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Octopus vulgaris (vanlig octopus): 
Bläckfisken är i verkligheten varken jättestor eller våldsam, utan tvärtom väldigt skygg. Lever i tempererade och varmare vatten runt jorden. Ej i kalla vatten. Den har ett äggformat huvud med långa armar. Den kan bli 1,5 meter lång och väga 10 kilo. En hel 3-kilos bläckfisk är väl så stor och hanterbar i köket. Huden är brunröd-grå och vårtig (läs mer > Bläckfiskars anatomi). Den är en skicklig jägare och fångar med stor list och skicklighet humrar, krabbor, räkor och annat. De är intelligenta varelser. Se film via länk nedan > Octopus stjäl krabbor från en fiskare.

Källa: Kunskapskokboken 2021


Huvud och inälvor som tas bort utgör 20-25% av bläckfisken. Armarna på en 3-kilos octopus ryms i en stor gryta. De tappar mycket vätska vid långkokning 1-2 timmar (50-65%). Skivad mantel som grillas hastigt tappar 10-20% vätska.

SÅ ANVÄNDS OCTUPUS


Det är främst armarna som används på en octopus vanligtvis grillad, men den köttiga delen av mantel (bålen) används till exempel som bläckfiskringar. Det är ett vitt fast kött som kan ätas rå, kokt, stekt, grillad eller friterad (Se film grillad octopus, klicka på "FOGO" under bilden ovan). Armar kokas i cirka 1 timme tills mört och kan sedan stekas eller grillas för extra smak. Bläckfiskringar friteras eller steks i 1 minut. Rå bläckfisk bankas med klubba för att mjukas upp. Läs om hur man rensar bläckfisk, se > Bläckfiskens anatomi. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Bläckfiskar

Kalmarer

Om blötdjur

Bläckfiskars anatomi

Film: Octapus stjäl krabbor från en fiskare

Film: The insane biology of octopus

Recept med Octopus

Det finns 3 recept med Octopus