Wok med HP-sås

HP-sås

(HP-sås = engelsk stark sötsur sås)

Engelsk översättning HP sauce® = English strong sweet and sour sauce

Fransk översättning HP sauce = sauce anglaise aigre douce forte

Italiensk översättning HP sauce = salsa inglese agrodolce forte

Tysk översättning HP Sauce = Englische stark süß-sauer Sauce

Spansk översättning HP sauce = salsa inglesa agridulce fuerte

HP-sås (registrerat varumärke) är en klassisk engelsk mörkt brun, starkt kryddad och en något sötsur sås, med ursprung från Birmingham. Originalet benämns inte oväntat HP sauce The Original, men det förekommer numera flera olika varianter t.ex. HP Fruity, HP Curry Sauce, HP Chilli, HP BBQ Sauces med flera. Originalet uppfanns i slutet av 1800-talet av en speceri­handlare vid namn Garton. Han namngav såsen HP, då han hört att en restaurang i parlamentsbyggnaden (Houses of Parliament) hade börjat använda den. Dessvärre hade Garton skulder som han inte kunde betala och när Edwin Samson Moore erbjöd honom att bli skuldfri, plus en kontantsumma på £150 sålde han receptet. Varumärket ägs sedan 2005 av Heinz och produceras numera i Nederländerna.

Ingredienser originalet (enligt innehållsförteckningen): Tomatpuré, kornmaltsvinäger, melass, glukos-fruktossirap, ättikssprit, socker, dadlar, modifierad majsstärkelse, rågmjöl, salt, kryddor, naturliga arom, tamarid.


SÅ ANVÄNDS HP-SÅS

Såsen serveras kall till både varma och kalla maträtter främst kötträtter. Passar utmärkt till exempel till stekta ägg och därför ofta ett frukosttillbehör i Storbritannien. God smakförstärkare i köttfärsrätter. I Sverige är den klassisk till pytt-i-panna.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04


Läs mer

HP Foods

Recept med HP-sås

Det finns 11 recept med HP-sås