Fågelpaté, fågelpastej

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fågelpaté, fågelpastej

(kycklingpaté, kycklingpastej)

Fågelpaté (-pastej) är fågellever som malts till färs och blandats med kryddor och andra ingredienser och som sedan bakas i ugn. Fågelpatéer finns färdiglagade i handeln. Lyxigast är gås- och ankleverpatéer. Läs mer > Fet gås- och anklever. Det svenska ordet "pastej" används sällan om färserad och ugnslagad fågel. Franskans "paté" har högre status (läs mer > Pastej & paté). Däremot förekommer det likartade begreppet "terrin" emellanåt (läs mer > Terrin).

Kycklingpaté tillreds av kycklinglever, vanligtvis uppblandad med köttfärs.


SÅ ANVÄNDS FÅGELPATÉ

Patéer äts kalla, vanligen som förrätt eller på smörgås­bordet. Förekommer även som smörgåspålägg och då gärna lite elegantare som små sandwich med sallatsblad, små gurkor e.d. som garnering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01

Läs mer

Gåsleverpastej

Ankleverpastej

Gås- och anklever

Paté