Om flarn

Om flarn

Flarn och spån är tunna spröda småkakor, en variant av klickkakor. "Flarn" (från flå, flaga) är enligt Svenska Akademien "ett poröst bräckligt stycke av något, speciellt om småkaka till exempel havreflarn". Kan också avse ett barkstycke från träd med mera. "Spån" är enligt samma källa en "tunn av­hyvlad eller av­slipad bit av trä, järn e.d. av varierande form och storlek". Småkakeflarn och spån tillreds av mördeg eller liknande deg.´

Tillredning: En smördegssmet eller liknande klickas ut på plåt som flyter ut i ugnsvärmen (150-200°C) till platta tunna rundlar. De kan formas till böjda flarn, skålar som kan fyllas med godsaker, eller rundlar som brukar fyllas med grädde eller kräm.

Klassiska flarn och spån:
  • Havreflarn tillreds av havregryn med eller utan vetemjöl, smör eller margarin, socker och/eller sirap, grädde och en gnutta bakpulver. Klassiskt som böjda flarn, ibland med smält choklad på ena sidan. Se dito recept.
  • Mandelflarn (toscaflarn, krokantflarn) består av hackad och flagad mandel, smör eller margarin, en mindre mängd vetemjöl och mjölk, socker och sirap. Se recept > Mandelflarn eller mandelrulle.
  • Flarnrulle (krokantrulle, mandelrulle) är flarn som formats till en rulle. Rullen kan fyllas med vispad grädde, vaniljkräm, chokladmousse och liknande. Se recept > Mandelflarn eller mandelrulle.
  • Florentiner är knäckiga toscaliknande små kakor med syltade apelsinskal och mörk choklad. Se dito recept.
  • Kattungor (fr. Langues-de-chat) är klassiska tunna skivor av mördeg med ägg. Se dito recept.
  • Plättbakelser är pannkakssmet utan mjölk stekt i plättlagg. Se dito recept.
  • Mandelspån avser vanligtvis flagad mandel, men kan också vara en kaka av mandelmassa och äggvita format till böjda remsor och garnerad med mandelspån.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Läs mer

Om klickkakor, flarn

Om småkakor

Recept med Om flarn

Det finns 8 recept med Om flarn