Krainer Wurst & Käsekrainer

Fotograf/bild: Misadventures with Andi

Kranjska

(kranjiska, kranjska klobasa, krainerkorv)

Engelsk översättning Carniolan sausage, Cheese Kransky sausage

Italiensk översättning luganighe de Cragno

Tysk översättning Krainer Wurst, Käsekrainer, Kransky Wurst

Kranjska (kranjska klobasa = korv) är klassisk slovensk korv med härkomst från den före detta furstendömet Krain (Carniola) inom det forna Storösterrike, numera Kranjska Gora i nordvästra Slovenien på gränsen till Österrike. 2015 lyckades man få geografiskt namnskydd inom EU för korven, trots protester från Österrike, Kroatien och Tyskland. Det österrikiska namnet Krainer Wurst tillåts existera parallellt utan ursprungsbeteckning. Varianter förekommer även i länder som Australien och Nya Zeeland benämnd Kransky Wurst eller Cheese Kransky.

  • Korvtyp: Varmrökt maträttskorv modell bratwurst cirka 3,5 centimeter tjock med mycket hög kötthalt. Verklig andel ~95% (på paketet 135-140%. Läs mer > Korvmatematik, köttandel).
  • Innehåll: Grovmald köttmassa som skall innehålla minst 68% griskött, 12% nötkött, högst 20% späck och högst 5% vatten. Korven kryddas med salt, peppar och vitlök. Därutöver får korven inte innehålla andra ingredienser.  

Käsekrainer är en variant med bitar eller strängar av ost (andel 10-20%). Korven lär ha uppkommit i Wien så sent som 1971.


SÅ ANVÄNDS KRAINERKORV

Korven äts kokt, stekt eller grillad, som huvudrätt eller som lättare måltid i korvbröd. Klassiskt tillbehör är senap och nyriven pepparrot. Käsekrainer tillagas med försiktighet. Skinnet skall inte spricka för då kan osten rinna ut ur korven.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Om korv, korvtillverkning

Korvmatematik, köttandel

Film: Slovenska kranjska klobasa

Film: Krainer Fleisch- und Wurstwaren

Film: Käsekreiner

Recept med Kranjska

Det finns 1 recept med Kranjska