Sallatens utvecklingsstadier

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sallatens utvecklingsstadier

Sallat genomgår olika utvecklingsstadier från grodd till fullt utvecklad.

  1. Groddstadiet är växtens bebisstadium. En grodd består oftast av en vit eller lätt grön minitråd med fröet kvar i ena änden. Exempel: Alfalfagroddar, böngroddar och linsgroddar. Under groddningen bildas vitaminer och mineralämnen. Läs mer > Om groddar & skott.
  2. Skottstadiet är växtens småbarnsstadium. Ett skott är en utskjutande växtdel, antingen huvudskott (första stamparti), eller sidoskott (gren från huvudskottet). Skotten är vanligtvis gröna, korta eller halvlånga tunna stjälkar med blad i toppen. Exempel: Ärtskott, solrosskott och kryddkrasse. Läs mer > Om groddar & skott.
  3. Primörblad är sallatens förskolebarn. Ett primörblad är i allmänhet 5-10 cm lång. Primörblad kan fungera som garnityr och smaksättare, eller utgöra egen eller del av en sallad. Bladen är i allmänhet krispigare och smakrikare än fullvuxen sallat. Primörblad ingår i gruppen minisallater. Läs mer > Om minisallat.
  4. Minisallater motsvarar tonårsstadiet. Det är bladgrönsaker som skördas i miniformat t.ex. hjärtsallad (senare = isberg). Fler varianter av minisallater utvecklas och blir allt mer populära. Som minisallat räknas t.ex. vattenkrasse, mangold och tatsoiskott, medan kryddkrasse, linsgroddar och ärtskott klassats som groddar/skott. Läs mer > Om minisallat.
  5. Sallat kallas växten som fullvuxen. Det finns milda, krispiga och beska sallater. PS: Sallat = växt, sallad = rätt. Läs mer > = om sallad. Läs mer > Om sallat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer

Om groddar och skott

Om minisallat

Om sallat