Spelt, dinkel

Fotograf/bild: Föreningen Allkorn

Spelt, dinkel

(speltvete, dinkelvete, gammelvete, sandvete, machavete, indiskt dvärgvete)

Latin: Triticum spelta, Triticum aestivum subsp. spelta, T. aestivum spp. macha, T. aestivum spp. sphaerococcum

Engelsk översättning German wheat

Fransk översättning épeautre

Italiensk översättning spelta

Tysk översättning Dinkel

Spansk översättning espelta

Spelt (Triticum spelta) även kallat dinkel, är en gammal vetesort och föregångaren till dagens brödvete (läs mer > Brödvete). Spelt tros ha uppkommit i Mellanöstern för 8000 sedan genom hybridisering mellan odlad emmervete (läs mer > emmervete) och gräsarten Aegilops tauschii ("getgräs"). Enligt DNA-tester kan dagens speltsorter också vara ättlingar av emmer och brödvete genom en andra hybridisering. De äldsta arkelogiska fynden av spelt har man hittat i Transkaukasien nordost om Svarta Havet daterat till 5000 år f.Kr. I Europa har rester av spelt hittats i några neolitiska platser 2500-1700 f.Kr. i Centraleuropa. Spelt var en viktig stapelvara i Europa från bronsåldern ända fram till medeltiden i vissa områden, varefter den nästan helt ersattes av brödvete (vanligt vete).

Olika sorter: Spelt är liksom arten brödvete (läs mer > Brödvete) hexaploida veten med 42 kromosomer. Som hexaploida veten räknas också machavete (T. aestivum spp. macha) och indiskt dvärgvete ((T. aestivum spp. sphaerococcum).

Odling/miljö: Spelt/dinkel passar på magra steniga marker liksom på sand och myrmarker och trivs särskilt bra på kalkstensgrund. Axet är mycket skört och lätt sönderfallande med fastsittande agnar (läs mer > Agnar & tröskning), som skyddar kärnan från luftföroreningar och mot skador under lagring. Spelt/dinkel odlas sparsamt numera, men förekommer t.ex. i norra Spanien och lokalt som ekologisk odling. Spelt behöver mindre gödsling än vanligt vete. I Sverige förekommer ekologisk odling på Gotland, där den förr kallades för gammelvete eller sandvete. Spelt har fått ett visst uppsving i hälsokostbranschen. Det finns många olika sorters speltvete. Se föreningens Allkorns bildregister.

Hälsa: Dinkel har högre proteinhalt (15%) än vanligt vete (8,5%) och fullkornsvete (10%). Andelen fibrer (11%) är likvärdigt med fullkornsvete, men betydligt högre än i vanligt vete (4%).

Försäljning: Spelt/dinkel säljs som mjöl, gryn, flingor och helkorn. Förekommer på butikernas "hälsohyllor" eller i hälsokostbutiker.


SÅ ANVÄNDS SPELTVETE

Av spelt/dinkel produceras generellt samma saker som av vanligt vete. Läs mer > Om sädesprodukter. Spelt/dinkel ingår ibland som fullkorn i bröd. Dinkel ger brödet en mustig och nötaktigt smak och en gulare färg. Kornen kan liksom matvete kokas som tillbehör till mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02.

Läs mer

Om vete

Brödvete

Emmervete

Om agnar och tröskning

Om sädesprodukter

Föreningen Allkorn