Savoiardikex

Savoiardikex

Engelsk översättning lady fingers, sponge fingers

Fransk översättning boudoirs, biscuits à la cuillère

Italiensk översättning savoriardi

Tysk översättning Löffelbiskuits

Spansk översättning bizcochos de soletilla

Savoiardikex är långsmala plattrunda kex från Italien. Det är torra, äggbaserade, lätt sötade vetekex, som påminner om spettekaka eftersom de innehåller ägg (se recept > Savoiardikex). När kexen blöts får de samma konsistens som sockerkaka. Savoiardikex kan köpas i välsorterade dagligvarubutiker. Hittar man inte sådana kan man använda andra neutrala kex, helst osötade.

Historia: Kexen var kända vid furstendömet Savoyen på 1400-talet, särskilt uppskattade av barnen. Sägs ha skapats inför ett besök från den Franske kungen, varefter savoiardi blev officiella kex i furstendömet.


SÅ TILLAGAS SAVOIAERDIKEX

Se recept > Savoiardekex.

  1. Ingredienser: Ägg (3 st), socker (1 dl), mjöl (1,5 dl, vetemjöl/potatismjöl) och florsocker till garnering. Smaksättning med vanilj/vanillin är vanligt.
  2. Smet: Äggulor och vitor vispas var för sig med socker. Vita och mjöl vänds ner i äggulesmeten. Smeten spritsas ut i fingerlånga strängar på plåt med bakplåtspapper. Florsocker ströas över.
  3. Grädda tills gyllene i ugn 175°C i cirka 10 minuter (150°C/15min - 230°C/8min). Temperatur och grader varierar i olika recept.

SÅ ANVÄNDS SAVOIARDIKEX

Kexen är goda att äta som snacks, eller som tilltugg till efterrätter som glass. Klassisk ingrediens i desserten tiramisu (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01

Recept med Savoiardikex

Det finns 3 recept med Savoiardikex